Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden haluaa säilyttää 69 prosenttia ja työnantajaliittojen 59 prosenttia suomalaisista. Näin kertoo Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n teettämä tuore kyselytutkimus.
Luvut ovat samanlaiset riippumatta siitä, kysytäänkö koko väestöltä vai pelkästään palkansaajilta. Leikkaushalua löytyy eniten kokoomuksen äänestäjistä, mutta heistäkin 38 prosenttia vastustaa ajatusta poistaa ammattiliittojen jäsenmaksun verovähennysoikeus. Korkeimmillaan vastustus on SDP:ssä, 94 prosenttia, vasemmistoliitossa, 86 prosenttia, ja vihreissä, 83 prosenttia. Perussuomalaisten luku on 46 prosenttia.
– Tulos kertoo, että verovähennysoikeudella on vankka tuki puoluekannasta tai koulutustasosta riippumatta, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sanoo.
”On vahva viesti suomalaisilta, että hallituksen suunnitelmat eivät saa kansalaisten tukea.”
– On outoa, että hallitus esittää tällaista leikkausta. Sen säästö valtiolle ei ole merkittävä eikä ehdotuksella ole edes hallituspuolueiden omissa riveissä ehdotonta kannatusta.
Talous hyötyy
SAK muistuttaa siitä, että niin Suomen talous kuin työpaikat hyötyvät järjestäytyneistä ja ennustettavista työmarkkinoista, ja siksi valtio on tukenut sekä työntekijöiden että työnantajien järjestäytymistä omiin edunvalvontajärjestöihinsä.
Suomalaisessa yhteiskunnassa on aiemmin laajasti koettu korkea järjestyminen koko maan eduksi. Vastausten perusteella ihmiset kokevat tämän edelleen tärkeäksi: 55 prosenttia vastaajista arvioi, että valtion tulisi tukea jäsenmaksujen verovähennysoikeudella järjestäytymistä.
– On vahva viesti suomalaisilta, että hallituksen suunnitelmat eivät saa kansalaisten tukea. Suomalaiset näkevät järjestäytyneiden työmarkkinoiden hyödyt sekä koko yhteiskunnan tasolla että omassa elämässään, Syvärinen toteaa.
Työehtosopimuksia arvostetaan
Kyselyssä tuli tukea myös työehtosopimuksille. Lähes kahdeksan kymmenestä suomalaisesta (76 prosenttia) kokee itse hyötyneensä yleissitovasta työehtosopimusjärjestelmästä.
Jopa johtavassa asemassa toimivat sekä yrittäjät kokevat järjestelmästä olevan itselleen enemmän hyötyä kuin haittaa. Näin kokee myös enemmistö kaikkien hallituspuolueiden kannattajista. Maan hallituksen toimet uhkaavat yleissitovaa työehtosopimusjärjestelmää. Ei rikota sellaista, mikä ei ole rikki, Syvärinen linjaa.
Kysely toteutettiin 12.-19. toukokuuta ja aineisto koostuu 2073 vastauksesta. Kyselyn virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa