Keskiviikkoiltana hallitus tiedotti täsmentäneensä asiakassetelien käyttöä erikoissairaanhoidossa. Tarkoituksena on, että asiakasseteliä ei enää velvoiteta erikoissairaanhoitoon.
Uuden lakiluonnoksen mukaan asiakasseteliä tulee kuitenkin tarjota, jos potilas ei hoitotakuun määräajassa pääse maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Hallituspuolueet hehkuttivat uutta sopua, mutta asiantuntijat eivät hyppineet riemusta.
Sote-asiantuntijaryhmän jäsen, emeritusprofessori Martti Kekomäki sanoi Ylen A-studiossa, että asiakassetelin käytön täsmentäminen ei ratkaise soten suuria asioita.
– Itse asiassa se vain sementoi sen tilanteen, joka meillä on jo nykylain mukaan. Toisin sanoen, jos meillä on pitkiä odotusaikoja leikkauksiin niin tuottaja eli sairaala on velvollinen järjestämään ihmisille hoitoa ostopalveluina, Kekomäki totesi.
Perustavanlaatuiset ongelmat säilyvät
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että eilisellä päätöksellä hallitus korjaa valinnanvapauslain räikeintä epäkohtaa. Se kuitenkaan millään tavalla muuta hänen mukaansa hallituksen sote-mallin perustavanlaatuisia ongelmia.
– Palveluseteli esitetään edelleen velvoittavaksi sosiaalihuollon palveluissa, jonka lisäksi edelleen esitetään markkinaehtoiseen malliin siirtymistä koko perusterveydenhuollossa, Andersson kirjoittaa blogissaan.
Sote-uudistuksen valinnanvapauslain lausuntokierros päättyi viime viikon perjantaina. Kritiikkiä yli 700:ssa lausunnossa riitti. Niissä epäiltiin voimakkaasti terveys- ja hyvinvointierojen kaventumista uudessa mallissa, palveluketjun yhteensopivuutta ja kolmen miljardin säästöjä, jotka uudistuksen pitäisi toteuttaa.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on kyse kaikkien suomalaisten käyttämistä, tarvitsemista ja rahoittamista palveluista. Palveluiden toimivuus on keskeistä niin koko yhteiskunnan toimivuuden kuin kansalaisten arjen turvallisuuden kannalta. Siksi uudistusta ei voi tehdä vain yhden poliittisen puolueen ideologisista tavoitteista käsin, Andersson kirjoittaa.
Hän huomauttaa, että mallin pitäisi olla sellainen, jonka kanssa kaikki Suomessa voivat elää vuosikymmenten ajan.
– Pääministeriltä olisi siksi todellista johtajuutta osallistaa kaikki Suomen eduskuntapuolueet uudistuksen valmisteluun. Vain sitä kautta voidaan turvata se, että uudistus saa mahdollisimman laajan ja pitkäjänteisen poliittisen tuen, Andersson päättää.