Hallitus on valmis etsimään kompromisseja esityksessään irtisanomissuojan heikentämiseen alle 20 hengen yrityksissä.
Tämä tuli ilmi eilen Ylen A-studion keskustelussa, johon osallistuivat hallituksesta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Jo viime sunnuntaina Sipilä ilmoitti pääministerin haastattelutunnilla, että hallitukselle ei ole kynnyskysymys, kuinka monen työntekijän yrityksessä irtisanomissuojaa muutetaan.
– Nyt ollaan niin pitkällä, että minkäänlaiset kompromissit tai loivennukset ei taida riittää. Hallitus on liian myöhään liikkeellä, painottaa STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.
Sund: Eriarvoisuus ei katoa mihinkään, vaikka yrityksessä olisi vain viisi työntekijää.
Sundin mukaan kompromissi olisi mahdollista, mutta agendan pitäisi olla laajempi sisältäen muun muassa yt-lait, mikä taas ei sovi hallitukselle.
Esitys vedettävä kokonaan pois
Sipilä on nostanut työntekijämäärän vähentämisen lisäksi esiin irtisanomisesta seuraavan karenssin. Pääministerin mukaan irtisanomisesta ei voi seurata kaksinkertaista rangaistusta eli irtisanomisen lisäksi tulisi karenssi ennen työttömyyskorvausta.
– Kyllä esitys on vedettävä kokonaan pois. Turha edes ventilöidä mitään kompromissia, arvioi Sund ay-liikkeen tuntoja.
Hallitus on ajanut härkäpäisesti omaa esitystään liian pitkälle, jotta haluja kompromisseihin löytyisi. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n voi arvioida kääntäneen peukalon alaspäin.
Ongelmat eivät poistu Sipilän muutoksilla
Sund korostaa, että ongelmat eivät poistu Sipilän esittämillä muutoksilla. SAK-laisten liittojen ykkösargumentti on ollut se, että irtisanomissuojan sitominen työntekijöiden määrään eriarvoistaa työntekijöitä.
– Eriarvoisuus ei katoa mihinkään, vaikka yrityskoko olisi viisi työntekijää, sanoo Sund.
Sund pistää Sipilän esitykset epätoivoisten yritysten koriin. Hän arvelee, että hallituksella voi olla aitoa yritystä ja kuvitelmaa, että jokin kompromissi menisi läpi.
Todennäköisempänä hän kuitenkin pitää sitä, että hallituksessa lasketaan eduskuntavaalien lähestyessä, miltä hallituksen toiminta näyttää.
– Suurelle yleisölle yritetään näyttää tässä juupas-eipäs -tilanteessa, että hallitus kyllä kävelee vastaan, mutta toinen ei liiku mihinkään.
Muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin ja Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ovat ilmoittaneet, että kompromissi ei käy.
Outoa koplaamista
Sipilä on puolustanut hallituksen yksipuolista esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä sillä, että työaikalakien valmistelu kolmikantaisesti päättyi riitaisesti. Sipilä on tällä perustellut työmarkkinajärjestöjen ulkoistamista lakihankkeen valmistelusta. Myöskään paikallisesta sopimisesta ei tullut ratkaisua.
– Pääministeri on oikeassa, että ne ajautuivat umpikujaan, mutta tämähän on eri asia, sanoo Sund viitaten hallituksen irtisanomissuojan heikennysesitykseen.
Hän pitääkin outona asioiden koplaamista.
– Työaikalakikysymyksissä Suomen Yrittäjät saivat turpiin, sillä heidän toiveensa paikallisen sopimisen ulottamisesta työaikakysymyksissä torppautuivat.
Heikennys Suomen Yrittäjien hyvittelyä
Sund pitääkin hallituksen esityksiä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä ja nuorten työntekijöiden määräaikaisten työsuhteiden helpottamisesta hallituksen kädenojennuksena Suomen Yrittäjille.
– Sillä tavalla nämä peliteoreettisesti liittyvät toisiinsa, mutta asiallisesti ne ovat eri asioita, painottaa Sund.
Toisen ”hyvityslaskun osan” eli nuorten työsuhteiden määräaikaisuuden helpottamisen hallitus veti itse pois.
– Hallitus itse perääntyi tässä perustuslaillisten ongelmien vuoksi, muistuttaa Sund.
Oikaisu 28.9.2019 klo 13.18: Ingressissä korjattu Juha Sipilän puoluekanta.