KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Suomi turvallinen EU:ssa – ei tarvetta Natoon

Läheisellä sotilaallisella yhteistyöllään Naton kanssa Suomi on jo saavuttanut kaikki jäsenyyden edut ilman suurinta osaa sen haitoista, professori Michael Sheehan sanoo. Kuva Naton luotsaamasta Afganistanin-kriisinhallintaoperaatiosta, johon Suomikin osallistuu.

Läheisellä sotilaallisella yhteistyöllään Naton kanssa Suomi on jo saavuttanut kaikki jäsenyyden edut ilman suurinta osaa sen haitoista, professori Michael Sheehan sanoo. Kuva Naton luotsaamasta Afganistanin-kriisinhallintaoperaatiosta, johon Suomikin osallistuu. Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

– Tällä hetkellä voidaan perustellusti väittää, että Suomen politiikka on käytännössä saavuttanut Nato-jäsenyyden edut ilman suurinta osaa sen haitoista, Swansean yliopiston professori Michael Sheehan arvioi.

JOUKO HURU
6.12.2008 13.04

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija professori Michael Sheehan:

Suomen asema näyttää sen 91. itsenäisyyspäivänä monin tavoin hyvältä, Swansean yliopiston kansainvälisen politiikan professori Michael Sheehan sanoo.

– Suomi on turvallisempi kuin koskaan vuoden 1918 jälkeen. Sitä ympäröivät alueet ovat vakaita ja demokraattisia, mikä ei ollut tilanne vuosina 1918–39 tai 1945–91. Suomella ei näytä olevan edessään mitään uhkia, joita voisi verrata noiden vuosien uhkiin. EU-jäsenyys antaa Suomelle turvallisuutta, ei ainoastaan sotilaallisissa vaan laajemmin myös talous- ja ympäristöasioissa.

– Suomella on erityisasema EU:n turvallisuuspoliittisissa asetelmissa. Sillä on pitkä EU-raja Venäjän kanssa, mikä tekee Suomesta erityisen joka tapauksessa. EU on tietyllä tavalla onnekas, että tämä raja on suomalainen, koska Suomi on ylläpitänyt monia muita EU-maita myönteisempiä suhteita Neuvostoliittoon ja Venäjään viimeiset 60 vuotta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut professori Sheehan sanoo, että Suomi menetti silti jotain erityisasemastaan idän ja lännen välissä, kun Neuvostoliitto romahti.

Venäjä merkittävä
EU-Suomellekin

Sheehan on sitä mieltä, että vanhasta idän ja lännen välisestä rauhantekijä-Suomesta on vielä jotain jäljellä – ja sillä on ansioihinsa perustuvia asemia nykyisessäkin Euroopassa.

– Historiallisista syistä Suomella on edelleenkin tärkeä asema. Ja siitä syystä, että Suomi ei ole koskaan liittynyt Natoon, Venäjällä on myönteisempi asenne Suomeen kuin moneen muuhun eurooppalaiseen valtioon. Täten Suomella on edelleen mahdollisuus toimia siltana, kun ylläpidetään hyvää dialogia Venäjän kanssa. Tämä on erityisen selvää juuri nyt kun ajatellaan nykyisiä ongelmia Venäjän kanssa.

Vaikka Venäjästä on tullut Neuvostoliiton romahduksen jälkeen 2000-luvulla vahvempi ja itsetietoisempi, ei se ole Sheehanin mielestä supervalta.

– Realistisesti ajatellen sen voima on varjo siitä, mitä se oli kylmänsodan aikana. Se ei ole uhka EU-Suomelle.

Silti Venäjä on Sheehanin mukaan Suomen turvallisuuden pääkysymys.

– Suomen puolustusponnistelut täytyy kohdistaa Venäjään, kuten on tehty jo lähes vuosisata. Se ei ole muuttunut, mutta tilanne on vähemmän vaarallinen kuin se on ollut koskaan tänä aikana. Suomella on nyt rooli sen dialogin vahvistamisessa, etteivät Venäjä–Eurooppa-suhteet huonone.

Venäjä voi Sheehanin mukaan halutessaan tehdä elämän Suomessa ja Euroopassa hankalaksi energia-asioissa. Siksikin Venäjä-suhteet ovat tärkeitä.

Puolueettomuus ei
enää tätä päivää

Sheehan pitää luontevana, että Suomi on luopunut ”puolueettomuudesta” mutta pitää edelleen kiinni liittoutumattomuudesta. Hän sanoo, että puolueettomuudella ei ole enää merkitystä tämän päivän Euroopassa.

Sheehan otaksuu, että kylmän sodan ajan puolueettomien maiden kokemuksella on silti tehtävää sekä eurooppalaisessa että globaalissa turvallisuuspolitiikassa.

– Suomella puolueettomuus ei ollut koskaan idealistinen lähestymistapa. Puolueettomuus oli yksinkertaisesti käytännöllinen vastaus vaikeassa tilanteessa, johon Suomi joutui vuoden 1945 jälkeen.

Sheehan arvioi, että jos Suomi päättää liittoutua, niin samalla logiikalla se tekee sen käytännöllisistä syistä.

Sotilaallista liittoutumista tärkeämpänä Suomelle – ja EU:lle – Sheehan pitää Suomen toimimista aktiivisesti EU:n turvallisuuspolitiikassa.

– EU:lla on erilainen lähestymistapa turvallisuuteen kuin Natolla – enemmän suomalaisen tradition mukainen. EU pyrkii ongelmien ratkaisuun ennen kuin niistä tulee merkittäviä turvallisuusongelmia. Se on sitoutunut rauhanturvaamiseen ja humanitaarisiin interventioihin. Se on sitoutunut dialogiin ja diplomatiaan kaikkien maiden kanssa ja se pitää etusijalla pehmeiden keinojen käyttöä.

Nato-hyödyt jo
saavutettu

Sheehan suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen pragmaattisesti. Hänen mielestään kannattaa punnita tarkkaan hyödyt ja haitat.

– Ei ole välttämättä itsestään selvää, että Natoon liittyminen toisi suuria hyötyjä. Käytännössä Suomi on liikkunut pitkän matka kylmän sodan asetelmistaan. Se on ollut yhteistyössä Naton kanssa PfP-operaatioissa, sillä on edustaja Naton esikunnan Nato–EU-yhteistoimintaryhmässä, sillä on kolme Nato-standardeihin sopivaa armeijan prikaatia ja se on sopinut satamien ja lentokenttien käytöstä Naton kanssa. Suomihan ei koskaan ollut todellisuudessa puolueeton, vaan kapitalistisena maana se oli aina osa länttä – ja se ei ole ollut koskaan yhtä ilmeistä kuin se on nyt.

Yleisesti arvioiden EU-Suomi ei saavuta Sheehanin mukaan mitään etua liittymällä Natoon.

– Suomi on läpikäynyt Naton kanssa infrastruktuurimuutoksia tehdäkseen mahdolliseksi Naton avuksi tulemisen, jos Suomi sitä pyytää. Siten EU-maana Suomen liittyminen Natoon ei lisäisi turvallisuuteen paljon, jos yhtään.

Analyyttisesti Nato-jäsenyyttä eritellessään Sheehan lukee mahdollisiksi hyödyiksi Suomelle sen, että se maksimoisi sotilasliitosta saatavan puolustushyödyn.

– Samoin jäsenyys integroisi Suomen tiiviimmin Naton kapasiteetteihin ja sen päätöksentekoon. Mutta Suomen on ymmärrettävä, että pienen maan vaikutus ei voi olla suurta. Toisaalta Suomen ilmiselvästi läheinen suhde Natoon tarkoittaa sitä, että sillä on jo keinot tehdä näkemyksensä tiettäväksi Natossa.

Mahdolliset haitat Sheehan näkee liittyvän siihen, että Natoa dominoi supervalta ja että liitto on edelleen sitoutunut ydinaseiden käyttöön joissakin tilanteissa.

– Tällä hetkellä voidaan perustellusti väittää, että Suomen politiikka on käytännössä saavuttanut Nato-jäsenyyden edut ilman suurinta osaa sen haitoista.

Naton ulkopuolelle
jäämisen edut

Sheehan sanoo, että liittymällä Natoon Suomi uhraa osan suvereenisuuttaan, ottaa kantaakseen nykyistä isomman taloudellisen taakan ja tekee itsestään kansainvälisesti nykyistä uhatumman. Toisaalta se hankkisi jäsenyydellään erityisesti Yhdysvalloilta turvaa epätodennäköiseen Venäjän suoraan hyökkäykseen.

– Georgian kriisi kuitenkin osoitti, että Suomi voisi riskeerata itsensä ja tulla mukaan vedetyksi vastakkain asetteluihin Venäjän kanssa Nato-sitoumuksillaan toisessa päässä Eurooppaa.

Sheehan asettaa EU:n Suomen kannalta tärkeimmäksi toimintaympäristöksi.

– Suomi on todella vaikuttava EU-jäsen. Sen poliittiset taidot antavat sille enemmän vaikutusvaltaa kuin voisi odottaa pieneltä maalta. Suomi varmaan oppi nuo taidot toimiessaan Venäjä-karhun kanssa kylmänsodan aikaan.

– Jos Suomi päättää jäädä Naton ulkopuolelle, se voi silti EU-jäsenenä hahmotella ja toteuttaa tulevaa EU:n turvallisuuspolitiikkaa ja myös EU:n kautta saada äänensä kuuluviin Natossa.

Osoittaakseen turvallisuuspolitiikan monimutkaisuuden Sheehan sanoo, että puolueeton Suomi hyötyi aikoinaan Natosta.

– Kylmän sodan aikana Suomi hyötyi Natosta, joka teki Venäjästä varovaisemman. Tämä voi olla totta vielä tänäänkin. Venäjä ei varmaan halua uhata Suomea, kun sillä on tällaiset läheiset suhteet Natoon ja EU:n kautta niin monta Naton eurooppalaista jäsentä kumppaninaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään