Salmonellaa löytyi ensin yhdeltä kanatilalta, sitten toiselta ja kohta kolmanneltakin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira rauhoitteli, että kuluttajilla ei ole mitään syytä huoleen. Sen mukaan löytynyt salmonella on vaaratonta, koska se on tyyppiä ”salmonella Tennessee”, joka ei pääse kananmunan sisään. Paniikkiin ei siis ole aihetta, koska salmonellabakteeri kuolee kuumennettaessa ja aika harva kai syö raakoja munia.
Ei mennyt montakaan päivää, kun salmonellaa löytyi yhdeltä pohjanmaalaiselta porsastilalta. Torstaina kerrottiin, että sitä olisi löytynyt mahdollisesti nyt toiseltakin sikatilalta. Jossain piileskellyt salmonella oli tullut esiin. Torstaihin mennessä salmonellaa oli löytynyt siis kahdelta sikatilalta ja kahdeltatoista munatilalta.
Kuluttaja on ymmällään. Mitä tästä kaikesta oikein pitäisi ajella? Voiko kananmunia syödä turvallisesti? Mistä tietää, ettei pekonissa ole vaarallisia pöpöjä?
Viranomaiset eli lähinnä juuri Evira on omalla toiminnallaan lisännyt hämmennystä niin kuluttajien kuin tuottajienkin keskuudessa. Kriisitiedottaminen meni jälleen kerran pieleen alusta asti.
Vaikka löydetty salmonella olisi kuinka vaaratonta lajia tahansa, niin tällaiset löydökset heittävät aina epäilyksen varjon suomalaisen elintarviketuotannon päälle, on siihen aihetta tai ei. Moni miettii nyt, onko lähellä tuotettu ruoka sittenkään turvallisempaa kuin muualta tuotu. Suomalaiset tuottajat pitävät varmaan tiloillaan tarkkaa huolta hygieniasta, mutta mitä ne mahtavat, jos hygieniaketjun murtaa huolimaton rehutuottaja.
Nyt löydetyn bakteerin epäillään olevan peräisin Rehuraision saastuneesta rehuerästä. Rehufirma ei kuitenkaan suostu syntipukiksi vaan se syyttää tilanteesta EU:n maatalouspolitiikkaa, joka pakottaisi rehun valmistajat käyttämään ulkomaisia, tarkastamattomia raaka-aineita. Jos näin olisi, niin silti rehuyhtiön on aika vaikea kiemurrella vastuustaan. Sen on tarkistettava raaka-aineensa tulivat ne mistä tahansa.
Koko sopan taustalla kummittelee – jälleen kerran – tehomaatalous. Rehun tuotanto on teollisuusmaista, kuten munatalouskin. Esimerkiksi nytkin salmonella on saastuttanut yhden yli 100 000 kanan tilan.
Valvontaviranomaiset ovat tarkan paikan edessä. Kyse ei enemmästä eikä vähemmästä kuin kansalaisten luottamuksesta suomalaiseen elintarvikeketjuun. Jos luottamus horjuu tai peräti pettää, niin siitä aiheutuvien vahinkojen määrää on juuri nyt mahdoton arvioida, sillä niin moneen suuntaan ne heijastuvat.