Jaana Laitisen mielestä pehmeän rasvan suosiminen ja kovan rasvan karsiminen sekä kuitupitoisten ruokien syöminen ovat liikunnan ohella keskeiset keinot välttää tyypin 2 diabetesta. (Vieraskynä, Helsingin Sanomat 22.7.)
Etenkin tyypin 2 diabeetikoille ruoan on oltava niin ravinteikasta kuin suinkin ja mahdollisimman vähän käsiteltyä. Luonnonmukaisesti lähialueella tuotettu ruoka on parasta, sillä vuonna 2007 Newcastlen yliopistossa valmistunut tutkimus osoitti luomuruoan sisältävän 70–80 prosenttia enemmän antioksidantteja, mineraaleja ja vitamiineja kemiallisesti tuotettuun ruokaan verrattuna.
Kontrolloidut kliiniset tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoidon kannalta keskeisintä on ruokavalion hiilihydraattien vähentäminen.
Tietyn hiilihydraattimäärän ylittyessä elimistö reagoi aina samalla tavalla. On lähes merkityksetöntä tulevatko hiilihydraatit puhtaasta sokerista vai kokojyväleivästä.
Melko konservatiivinen yhdysvaltalainen diabetesliitto (ADA) on lisännyt uusiin, vuonna 2008 julkaistuihin ohjeisiinsa diabeetikoille vähähiilihydraattisen ja runsasrasvaisen ruokavalion hyväksytyksi laihdutustavaksi.
Tammikuussa 2008 Ruotsin sosiaalihallitus teki samansuuntaisen päätöksen kuultuaan Uppsalan yliopistollisen sairaalan professoria Christian Berneä. Sen mukaan lääkäri Annika Dahlqvistin ylipainoisille potilaille ja tyypin 2 diabeetikoille hoidoksi suosittelema vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio perustuu tieteeseen sillä varauksella, että siitä on tehty tutkimuksia merkittävästi vähemmän kuin runsashiilihydraattisesta ruokavaliosta.
Suomeen näkyy mahtuvan ainoastaan yksi totuus kerrallaan. Täällä suositellaan tyypin 2 diabeetikkojen ruokavaliohoitokeinoksi runsashiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota, vaikka edellä mainittujen ja lukuisten muiden maailmalla viime vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio olisi tyypin 2 diabeetikoille hyvä vaihtoehto.





