Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan vain parikymmentä kuntaa lomauttaa tänä vuonna henkilökuntaansa.
– Lomauttavat kunnat ovat niitä, joissa henkilöstö ei ole suostunut muuttamaan lomarahojaan vapaaksi tai pitämään palkattomia lomia. Lomautetuiksi joutuu kuluvana vuonna kuitenkin vain pari prosenttia henkilöstöstä. Taloudellisista syistä irtisanottavia on tänä vuonna vain muutama, Jalonen totesi KT:n työmarkkinaseminaarissa Helsingissä torstaina.
Ensi vuosi näyttää pahemmalta. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen on arvioinut, että silloin joka kolmas kunta lomauttaa ja pakkolomalle joutuu 80 000 työntekijää.
Jalonen arvelee, että kuntien kovimmat säästöpaineet ajoittuvat kahdelle seuraavalle vuodelle.
– Jos kuntien talouksia ei saada tasapainoon, lomautukset laajenevat, Jalonenkin myöntää.
Työntekijät eivät halua vaihtaa lomarahoja
Jalosen mukaan kunnissa haetaan parhaillaan erilaisia keinoja palveluiden turvaamiseen ilman henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia. Palkansaajapuoli on kuitenkin ollut haluton työnantajan ehdotuksiin vaihtaa lomarajoja vapaiksi.
– Paikallisella sopimisella vältyttäisiin lomautuksilta, Jalonen vetosi.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori muistutti pari viikkoa sitten UP-uutispalvelun haastattelussa, että henkilöstön näkökulmasta kuormituskysymys on sama riippumatta siitä, onko joku lomarahavapailla vai lomautettuna.
– Tämä on ollut kaikkien alan palkansaajajärjestöjen yhteinen ajatus.
Virkoja jätetään täyttämättä
Kuntatyönantaja on tarjonnut henkilöstölle lomarahasopimusten sijaan myös mahdollisuutta palkattomiin virka- ja työvapaisiin.
– Näitä palkattomia talkoovapaita aikoo pitää kymmenisen prosenttia kuntien henkilöstöstä, Jalonen kertoi.
Yli puolet kunnista vähentää tänä vuonna sijaisten ja muiden määräaikaisten palvelussuhteiden käyttöä, järjestelee töitä uudelleen tai tehostaa toimintaa muilla tavoin. Puolet pidättäytyy myös täyttämästä avautuvia toimia ja virkoja sekä hyödyntää luonnollista poistumaa.
– Tulevan sopimusratkaisun on oltava todella maltillinen. Muuten toimintoja ja investointeja joudutaan karsimaan. Kunnat velkaantuvat lisää ja monessa kunnassa kunnallisvero nousee.