Kansanedustaja Erkki Virtanen (vas.) on huolissaan elintarviketurvallisuuden nimissä tehdystä asetuksesta, joka käytännössä lopettaisi kalakukon valmistamisen.
– Kalakukko ei ehi pillaantua, kerta se on niin hyvvee. Maailman ensimmäinen säilykepurkki, kalakukko on ollut ja tulee olemaan savolaisten ja kaikkien sitä kerran maistaneiden muidenkin ihmisten parasta herkkua, sanoo Virtanen. Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen keskiviikkona.
Kalakukko on hyväksytty Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi (APT) heinäkuussa 2002.
– Nyt EU:n vaatimuksesta on kasattu synkeitä pilviä seesteisen ja kirkkaan savolaisen kalakukkotaivaan pimennykseksi. Asetuksen muuttaminen siten, että kalakukkoja ei saa valmistaa muissa kuin elintarvikelaitoksissa ensi syyskuun alusta alkaen, uhkaa vakavasti kalakukon valmistusta myyntituotteeksi ja siten sen koko olemassaoloa.
Kuolettava isku kalakukolle
Uusi säädös johtaisi Virtasen mukaan esimerkiksi Kuopiossa eniten ja parhaita kalakukkoja valmistavien leipomoiden osalta kohtuuttomiin investointeihin tai kalakukon poistumiseen näiden leipomoiden tuotevalikoimasta.
– Kalakukolle olisi kohtalon paikka, jos sitä ei saisi tehdä se, joka sen parhaiten osaa.
Lisäksi kalakukkoleipomojen toimintaa uhkaa myös se, että niitä ollaan pakottamassa noudattamaan Eviran ohjetta, jonka mukaan kalastajien itsensä perkaamaa kalaa ei saisi käyttää kukkojen valmistukseen. Virtanen muistuttaa, että Kallaveden rannalla sijaitsevien kalakukkoleipomoiden ei ole mahdollista ostaa tuoretta kalaa kala-alan laitoksista tai kalastusaluksista, koska sellaisia siellä ei ole.
– Näyttöä siitä, että kalakukko olisi joskus vaarantanut nauttijansa terveyden, ei ole olemassa, vaikka sitä on vuosikymmeniä valmistettu perinteisin menoin perinteisissä kalakukkoleipomoissa. Sitä on saatava oikeasta leipomosta oikeana lähiruokana ja vaikka ukin onkimista ahvenista.