Mustikan satoennuste on metsäntutkimuslaitoksen mukaan keskinkertainen, paikoin jopa heikko. Vielä kesäkuussa odotettiin hyvää mustikkasatoa, mutta pölyttäjien niukkuus ja paikoin tuhohyönteiset ovat laskeneet sato-odotuksia.
Mustikka kypsyy poimittavaksi Etelä- ja Keski-Suomen aurinkoisimmilla kasvupaikoilla tällä viikolla hellesään avittamana ja laajemmilla metsäalueilla ensi viikon aikana. Oulun läänissä mustikka kypsyy heinäkuun puolivälin jälkeen ja Lapin läänissä heinäkuun loppupuolella.
Koska hyönteisiä ei ollut tarpeeksi, osa kukista jäi pölyttymättä, ja mustikkasato jää siksi melko laikukkaaksi.
Suomen tärkeimpiä pölyttäjähyönteisryhmiä ovat ampiaiset, kukkakärpäset, mehiläiset ja kimalaiset. Kimalaiset ovat tunnetuimpia ja näkyvimpiä mustikan pölyttäjiä.
Tänä vuonna pölyttäjiä oli toukokuun lopulla heikohkosti. Mustikkakasvustojen tienoilla havaittiin pölytyspuuhissa vain muutamia kimalaisia. Kesäkuussa pölyttäjätilanne parani jonkun verran, mutta mustikan kukinta oli silloin jo ohi suurimmassa osassa Suomea.
Puolukka kukkinut runsaasti
Puolukka kukkii paikoin runsaasti, mutta suomuurainsato avosoilla on heikohko. Kukkien lukumäärän perusteella puolukan satoennuste on runsaan alarajalla, mikäli pölytys onnistuu – raakilevaihe näyttää, miten sato kehittyy.
Suomuuraimen kukinta oli runsasta. Usean peräkkäisen hallayön vaikutuksesta kukat paleltuivat. Rankat sateet ja kovat tuulet piiskasivat kukkia, jolloin terälehdet putosivat maahan.
Suomuuraimia löytyy puisilta soilta sekä korpimailta ja rämeiltä, joissa puut ovat suojanneet kukkia kovilta tuulilta ja sateilta.
Sieniä vielä vähän
Sienet odottelevat lämpimiä kesäsateita, ja vasta yksittäisiä tatteja ja kantarelleja löytynyt.
Kesäkuussa on löytynyt muutamasta paikasta herkkutatteja ja kantarelleja, ja koivunpunikkitatteja sekä lehmäntatteja useista paikoista.
Jos sääennusteen mukainen lämmin tai jopa helteinen sää jatkuu heinäkuun alkupuolella, saattaa sienten nousu olla hidasta. Vilvoittavien kesäsateitten myötä heinäkuun puolivälin jälkeen on odotettavissa lisää tatteja, haperoita ja kantarelleja.