Helsingin kaupungilla on tänä kesänä projekti, jonka aikana mansikoiden alkuperää valvotaan toreilla, tukuissa ja markettien edustoilla.
Kesän aikana tarkastetaan kaikki marjanmyyntikojut ja helsinkiläiset tukut, jotka myyvät marjoja. Tähän mennessä on tarkastettu vähän reilut 30 myyntipistettä ja kaikki tukut. Tarkastukset tehdään aina ennalta ilmoittamatta, eikä niistä voi kieltäytyä. Helsingissä on noin neljäkymmentä myyntikojua.
– Haasteena on se, että näissä myyntikojuissa ei aina välttämättä ole helposti saatavilla asiakirjaa, siitä mistä marjat on ostettu. Ja kun näissä laatikoissa ei aina ole tunnistemerkintää, niin on aika haastavaa yhdistellä marjoja ja asiakirjoja toisiinsa, toteaa kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg.
Kaupungineläinlääkärin toimenkuvaan kuuluu muun muassa elintarvikevalvonta.
– Jos alkuperään liittyviä epäselvyyksiä on tukkutasolla niin tietenkään näillä myyjillä täällä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen toimintaan, vaan täytyy päästä puuttumaan siihen jo siellä aikaisemmassa päässä ketjua.
Tarkoituksellinen harhaanjohtaminen on aina poliisiasia.
Myyjän vastuulla
– Haluaisin korostaa, ettei tämä homma ole vain sitä, että valvovat viranomaiset tekevät tehoiskuja. Lainsäädäntö sanoo selkeästi, että oikeat merkinnät ovat myyntiketjun vastuulla, huomauttaa Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio.
Myös tuottajat itse voivat edesauttaa sitä, että väärinkäytöksiä ennaltaehkäistään. On parempi ettei mansikoita kaadeta myyntipöydälle muhjuuntumaan, vaan ne myydään suoraan laatikoista, jolloin valvontakin on helpompaa.
– Toimijat itse viljelijästä lähtien pystyvät tekemään omaan työtään esimerkiksi näiden laatikoiden avulla. Toivottaisiin, että viljelijät laittaisivat esimerkiksi sen pakkauspäivämäärän selkeästi laatikkoon, Husu-Kallio sanoo.
Kaikkien tuoreiden hedelmien ja marjojen alkuperämaa sekä tuotteen nimi pitää ilmoittaa.
– Pakkauksissa täytyy olla pakkaajan tiedot: postiosoite ja puhelinnumero. Lisäksi pakkauksessa pitää ilmoittaa mansikan alkuperämaa ja laatu, Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen kertoo.
Toimijoilla pitäisi myös olla kustakin erästä esitettävissä jonkinlainen asiakirja. Asiakirjasta pitää selvitä kuka on myynyt mansikkaa, kuinka paljon ja mansikan alkuperä.
Aiheesta lisää Viikkolehdessä 9.7.2010.