Keliakia on yleistynyt Suomessa nopeasti. Arviolta satatuhatta suomalaista sairastaa sitä, heistä 70 000 tietämättään.
Keliakialiiton järjestöpäällikön Marjo Aspegrenin mukaan sairaus on voimakkaasti alidiagnosoitu. Suurin osa tapauksista on toteamatta.
– Yksi merkittävä syy on oireiden moninaisuus. Usein sairaus on vähäoireinen ja ihminen tottuu vuosien vatsakipuun. Hän saattaa ajatella, että on luonnostaan huonomahainen.
Keliakiassa viljojen sisältämä gluteeni vahingoittaa ohutsuolen suolinukkaa. Sairaus voidaan todeta alustavasti verikokeella. Lopullinen diagnoosi selviää mahantähystyksellä. Tutkimuksiin pääsy ei kuitenkaan aina ole helppoa. Aspegrenin mukaan paljon riippuu paikkakunnasta.
– Lääkäreiden tietämyksessä on yhä parantamisen varaa.
Keliakia on vahvasti perinnöllinen. Monesti sairaus tulee ilmi sattumalta.
– Jos suvusta löytyy yksi keliaakikko, terveydenhuollossa ehdotetaan usein, että seulotaan verikokeella lähisukulaisia. Usein löytyy pari tapausta, Aspegren kertoo.
Hoitamattoman keliakian tyypillinen seuraus on anemia. Ravintoaineiden imeytymättömyys voi aiheuttaa osteoporoosin. Myös maksasairauksia esiintyy.
– Rajuin esimerkki on potilas, joka oli jo maksansiirtojonossa, kun häneltä löytyi keliakia. Maksansiirrolta vältyttiin.
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa.
Kauppa on keliaakikon apteekki
Keliakiaa sairastavan täytyy olla tarkkana siitä mitä suuhunsa pistää. Hyvinkin pieni määrä vehnää, ruista tai ohraa voi aiheuttaa rajuja oireita, oksentelua ja ripulia.
– Keliaakikolle sanotaan usein, että voit sinä varmaan vähän ottaa. Kaikki eivät välttämättä ymmärrä, että sairaus vaatii tarkkuutta, painottaa Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.
Hänen mukaansa keliaakikon elämä on silti helpompaa kuin vielä viisi vuotta sitten. Kauppojen gluteenittomien tuotteiden saatavuus on parantunut huomattavasti. Keliaakikot ovat Jokisen mukaan yhä kasvava kohderyhmä ruokakaupoille.
– Muihin sairauksiin lääkkeet saa apteekista, keliaakikko hoitaa terveyttään ruualla.
Tuotevalikoimaan kaivattaisiin silti lisää valinnanvaraa. Makeiden keksien lisäksi keliaakikot toivoisivat esimerkiksi suolaisia piirakoita.
– Viime vuosina valikoimiin on tullut tuoreita leivonnaisia. Se on hienoa, koska gluteenittomat tuotteet ovat olleet pääsääntöisesti pakasteita.
Liitto toivoo, että kauppiaat maistaisivat itsekin tuotteita. Jos jokin maistuu hyvältä terveelle, maistuu se keliaakikollekin, huomauttaa Aspegren.
– Jokainen kyllästyy, jos joutuu syömään jatkuvasti samaa leipää.
Ravintoloissa valinnanvaraa on usein enemmän, mutta sairaus sotketaan yhä usein laktoosi-intoleranssiin.