Kaupan omat tuotemerkit hämärtävät Suomen elintarviketyöläisten liiton (SEL) mukaan ruuan alkuperää kuluttajalle.
SEL:n torstaina kokoontunut liittovaltuusto pitää kehityssuuntaa huonona, sillä kaupan omat tuotemerkit hämärtävät tuotteen alkuperää ja valmistusmaata kuluttajan silmissä. Tutun tuotteen valmistusmaa saattaa muuttua jopa kuukausien välein.
Kaupan tuotemerkkien valmistus on alihankintatyötä. Kauppa kilpailuttaa tuotteiden valmistuksen hyvinkin lyhyillä sopimuksilla, joka SEL:n mukaan aiheuttaa elintarvikealan yrityksissä epävarmuutta töiden jatkuvuudesta.
– Huutokaupoissa, joissa ratkaistaan, kuka tuotteen valmistussopimuksen saa, on mukana suomalaisten yritysten lisäksi myös ulkomaisia valmistajia.
Kotimaisuus kannattaa varmistaa
SEL muistuttaa, että jokainen kuluttaja voi tukea suomalaista työtä tarkistamalla elintarvikkeen pakkausmerkinnöistä, että tuotteen alkuperämaa on Suomi tai tuotantolaitos on Suomessa.
– Pakkaamattomien elintarvikkeiden ja ravintolaruuan alkuperämaan voi selvittää kysymällä.
Kuluttajaa kotimaisiin valintoihin ohjaavat myös Hyvää Suomesta -joutsenlippu, Avainlippu-tunnus ja Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtilippu.
SEL muistuttaa, että valitsemalla Suomessa valmistetun elintarvikkeen, kuluttaja varmistaa elintarviketeollisuuden työpaikkojen säilymisen Suomessa.
Kansan Uutisten perjantain Viikkolehden laajassa juttukokonaisuudessa käsitellään lähellä tuotettua ruokaa monista eri näkökulmista.
Siinä korostetaan muun muassa sitä, että kuluttajan on voitava tietään ruuan alkuperä.




