KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hokema puhtaasta ruoasta hölynpölyä

Lenkkimakkaran lihapitoisuus keikkuu monissa suosituissa suomalaismakkaroissa 50 prosentissa ja siinä luvussa on jo mukana kamara ja jänteetkin.

Lenkkimakkaran lihapitoisuus keikkuu monissa suosituissa suomalaismakkaroissa 50 prosentissa ja siinä luvussa on jo mukana kamara ja jänteetkin. Kuva: Jarmo Lintunen

Mats-Eric Nilsson aiheutti vipinää ruokakirjoillaan Ruotsin elintarviketeollisuudessa. Käykö nyt meillä samoin?

Sirpa Koskinen
13.12.2010 14.54

Mats-Eric Nilssonin kaksi ruokakirjaa, Den hemlige kocken (Petos lautasella) ja Äkta vara ovat saaneet elintarviketeollisuuden vähentämään lisäaineiden käyttöä Ruotsissa.

Nilssonin toinen ruokakirja on nyt ilmestynyt Suomen oloihin mukautettuna nimellä Aitoa ruokaa.

Se paljastaa, että yhtään paremmin eivät asiat ole meille kuin naapurimaassakaan. Meikäläinen hokema puhtaasta ruuasta osoittautuu hölynpölyksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisäaineet

Teollinen ruoanvalmistus on johtanut siihen, että kuluttaja ei tiedä, mitä hän syö.

Kaikista lisäaineista noin 10 prosenttia lisää tuotteen säilyvyyttä. Loput ovat kosmeettisia lisäaineita, joilla vaikutetaan makuun, sakeuteen, väriin ja ylipäänsä ulkonäköön.

Kauppojen hyllyiltä löytyvä ruoka valmistetaan uusilla huipputeknologian menetelmillä. Pakkauksissa kuvattuja tuoreita raaka-aineita itse tuotteissa on yleensä vain vähän.

Raaka-aineiden kovakourainen teollinen käsittely johtaa ravintoaineiltaan köyhiin ruokiin, jotka kuitenkin näyttävät hyviltä. Aistejamme hämätään käyttämällä aromeja, arominvahvisteita, väriaineita, stabilisointiaineita, pintakäsittelyaineita ja muita lisäaineita.

Soija ja maissi

Nilssonin kirja on järkyttävää luettavaa oikeastaan kautta linjan, mutta sen lisäksi muutamat tiedot pysäyttää erityisesti. Näin tapahtui itselleni kohdassa, jossa Nilsson selvitti, maissin ja soijan käyttöä elintarviketeollisuudessa.

Maissi on todella monikäyttöinen raaka-aine, kunhan se käy läpi perusteellisen kemiallisen käsittelyn. Siitä saadaan esimerkiksi muunnettua maissitärkkelystä, jota löytyy tuhansista tuoteselosteista, sillä kun voidaan korvata kalliimmat raaka-aineet kerma ja muna.

Maissista saadaan myös maissisiirappia, josta voidaan valmistaa vaikkapa natriumglutamaatti nimistä arominvahvennetta. Tai siitä voidaan valmistaa sorbitolia.

Tai siitä voidaan valmistaa fruktoosi-glukoosisiirappia, joka on sokeria halvempaa, mutta kahdeksan kertaa sitä makeampaa. Sen vastuulle on Nilssonin mukaan laskettu lihavuuden maailmanlaajuinen yleistyminen.

Kaloreista valtaosa neljästä kasvilajista

Myös soija on elintarviketeollisuudelle yksi pääraaka-aine. Soijakastikkeiden ja tofut ovat vain sivutuotteita. Kun soijapavuista poistetaan öljy, saadaan soijaproteiinia ja soijajauhoa, jota löytyy vaikkapa kasvishampurilaisesta kasvisproteiinin nimellä.

Soijaraakaöljystä erotetusta tummasta tahmasta tehdään soijalesitiiniä. Se on emulgointiaine, jolla ainekset sekoittuvat helpommin keskenään. Sitä käytetään suklaassa.

Nilsson muistuttaa, että ihminen on kaikkiruokainen. Ihmisravintona syötäviä kasveja on laskettu olevan maailmassa noin 80 000 ja niistä 3000 kasvaa laajasti ympäri maapallon. Silti kaksi kolmasosaa nauttimistamme kaloreista tulee neljästä kasvilajista, jotka ovat maissi, soija, vehnä ja riisi.

Maailman soijapapuviljelmät laajenevat hurjasti. Suurin osa soijasta menee jäätelöihin, kakkuihin, kekseihin, limsoihin ja valmisruokiin. Ja lisää tarvitaan, sillä yhä kasvava osuus maapallon väestöstä työ samanlaisia elintarvikkeita kuin me.

Suurennuslasi kauppaan

Kirjan keskeinen anti sisältyy elintarvikkeiden kartoitukseen.

Esimerkiksi jäätelöstä todetaan, että aitoa kermasta tai maidosta sekä sokerista ja kananmunasta valmistettua jäätelöä ei saa enää juuri mistään.

Kivaa luettavaa ei ole lenkkimakkaran ainesosaluettelo. Ei myöskään suomalaisten lihapullien lista. Tai margariinin valmistuksen kuvaus.

Jo puolivälissä kirjaa alkaa tuntua siltä, että ruokakauppojen hyllyt ovat yhtä kuin huijaus.

Kun 150 elintarvikkeen sisältö on käyty läpi, kirja esittelee vielä tavallisimmat lisäaineet. Aitoa ruokaa -kirja avaa ruokaostoksia tekevän kuluttajan silmät apposen auki. Tosin sekään ei auta, jos teksti tuoteselosteessa on pientä. Pitänee ottaa suurennuslasi kauppakassiin vakiovarusteeksi.

Mats-Eric Nilsson: Aitoa ruokaa. Väärentämättömän ruoan opas. Suomentanut ja Suomen oloihin mukauttanut Riikka Toivanen. Atar 2010.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veronika Honkasalo.

Kauppaa käydään ilman avointa keskustelua: ”Aseita Israelilta kohta yli miljardilla eurolla”

Global Sumud Flotilal -saattueen Family-alukseen kerrotaan olleen drooni-iskujen kohde.

Myös suomalaisia aktivisteja mukana iskuja saaneessa laivueessa: ”Olen ollut syvästi vaikuttunut rohkeudesta”

Puolan pääministeri Donald Tusk järjesti tänään hätäkokouksen droonien vuoksi.

Putin ei ole kiinnostunut rauhasta, Li Andersson kommentoi Puolaan osuneita drooneja

Palestiinalaisia pakenemassa Gazan kaupungista Israelin hyökkäyksen alta.

Vasemmistomepit vaativat Suomea osallistumaan Israelin painostamiseen

Uusimmat

Veronika Honkasalo.

Kauppaa käydään ilman avointa keskustelua: ”Aseita Israelilta kohta yli miljardilla eurolla”

Global Sumud Flotilal -saattueen Family-alukseen kerrotaan olleen drooni-iskujen kohde.

Myös suomalaisia aktivisteja mukana iskuja saaneessa laivueessa: ”Olen ollut syvästi vaikuttunut rohkeudesta”

Puolan pääministeri Donald Tusk järjesti tänään hätäkokouksen droonien vuoksi.

Putin ei ole kiinnostunut rauhasta, Li Andersson kommentoi Puolaan osuneita drooneja

Palestiinalaisia pakenemassa Gazan kaupungista Israelin hyökkäyksen alta.

Vasemmistomepit vaativat Suomea osallistumaan Israelin painostamiseen

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Näin perussuomalaiset lietsovat somesotaa – Toimittaja Pekka Mykkänen uppoutui loanheittoon yli vuodeksi

 
02

Hukkaan heitettyä rahaa, Teollisuusliiton pääekonomisti sanoo suurituloisten veronkevennyksistä

 
03

Keskustan Lohi näpäyttää Orpoa vaihtoehtoisista faktoista

 
04

Suomen ainoa sivistysporvari on Cheek – näin helppoa on näyttäytyä selkärankaisempana kuin koko valtiojohto

 
05

”Kaikkien aikojen huijaus” – Hallitus romahduttaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kivelän mukaan hallituksen tulee vaatia Global Sumud Flotilla -laivueeseen kohdistuneiden drooni-iskujen tutkintaa

10.09.2025

Koskela vaatii Suomea tukemaan ensimmäisten joukossa Israelin vastaisia EU-pakotteita

10.09.2025

Tutkija löysi lisää kikkailuja hallituksen budjettiriihestä, säästöjä neljäsosa luvatusta

10.09.2025

Suursota tuli juuri lähemmäksi, kun Venäjä ja Israel käyttävät Trumpin heikkoutta hyväksi

10.09.2025

Korkeasti koulutetut maahanmuuttajanaiset kokevat Suomen ilmapiirin kiristyneen

10.09.2025

Anna Kontula: ”Sivistyneitä ihmisiä ei kasvateta niin, että tarjotaan heille vain oikeita oppeja”

10.09.2025

Velkajarru pakottaisi leikkaamaan lisää taantumassa, varoittaa STTK:n pääekonomisti

09.09.2025

Työnantajilta kylmä suihku Orpon puheille: työllistämisaikeet loppuvuodelle heikentyneet

09.09.2025

Aasiaa rasittaa ankara kätilöpula

09.09.2025

Vastakkainasettelu oli eduskunnassa huipussaan 1970-luvulla, nyt tilanne ei ole poikkeuksellinen

09.09.2025

Jean-Luc Mélenchon on ranskalaisen vasemmiston keulakuva – Uudessa kirjassaan hän luonnostelee askelia kohti kansan vallankumousta ja uutta järjestystä

08.09.2025

Biomädättäjä muuttaa jätteen toivoksi

07.09.2025

Max Seeckin Petetty jää harmillisen persoonattomaksi trilleriksi

07.09.2025

Keniassa tehdään sokeriruokojätteestä biohiiltä

07.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään