– Poikien ja miesten syrjäytyminen on tiedetty jo pitkään, mutta siihen ei ole tartuttu, sanoo SAK:n tasa-arvotiimin vetäjä ja erikoistutkija Tapio Bergholm.
Hän vaatii topakampia otteita miesten syrjäytymisen estämiseksi. Ensin pitäisi huolehtia siitä, että pojat käyvät peruskoulun loppuun ja suorittavat toisen asteen tutkinnon.
– Se, miten se tehdään, on sitten opetusministeriön ammattilaisten ja pedagogien ongelma ratkaista. Mutta toisen asteen kurssimuotoisuus ja itsenäiset tehtävät tuottavat varmasti ongelmia juuri näille koulussa huonommin menestyville pojille.
SAK olisi halunnut hallitusohjelmaan kirjauksen, että poikien koulupudokkaiksi joutumiseen puututtaisiin ja nuorten miesten mahdollisuuksia suorittaa ammatillinen tutkinto parannettaisiin.
Asenteissa parantamisen varaa
Bergholmin mukaan myös asenteissa olisi tarkastamisen varaa. Rentturomantiikka saa tutkijalta kyytiä.
– Näin humoristisesti voisi sanoa, että itkijämieskulttuuri pitää muuttaa. Sellainen kuin Pauli Hanhiniemi laulaa, että poika vaan joi. Kyllä omalla toiminnallaankin voi vaikuttaa.
Tutkija korostaa kuitenkin, että epätasa-arvoa tuotetaan ennen kaikkea rakenteellisesti koulutuksessa ja työelämässä.
Palkkaerot miestenkin ongelma
Syrjäytymisvaarassa eivät ole vain nuoret miehet, sillä perinteisesti miesvaltaisilta aloilta häviää työpaikkoja samaan aikaan, kun niitä syntyy lisää naisvaltaisille palvelu- ja hoiva-aloille.
Alojen sukupuolittuminen on myös miesten tasa-arvo ongelma. Jos keski-ikäinen mies jää työttömäksi, on hänen vaikea löytää ammattitaitoaan vastaavaa työtä.
Bergholmin mukaan naiset ovat lähteneet hyvin miehisille aloille, mutta miehiä on hankalampi houkutella naisvaltaisille. Yksi suuri syy lienee huonompi palkkaus.
– Jos eriytymistä todella haluttaisiin purkaa, puututtaisiin rajummin alojen välisiin palkkaeroihin.
Muualla verkossa:
Bergholm kirjoittaa aiheesta SAK:n Uusi Kulma -blogissa 19. heinäkuuta.