Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelujen palkansaajapuoli julkisti maanantai-iltana neljän prosentin yhteisen palkkavaatimuksen alan työehtosopimusneuvotteluihin.
SAK:laisen Metalliliiton, toimihenkilöiden Ammattiliitto Pron ja akavalaisen YTN:n yhteisessä esityksessä lähtökohdaksi on otettu neljän prosentin palkankorotus tai vähintään 110 euron korotus kuukausiansioon.
Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan sopimuskausi olisi yksi vuosi.
– Olemme tehneet yhteiset teksti- ja palkkatavoitteet. Ne pysyvät yhteisinä, kunnes yhdessä päätämme, että niitä muutetaan. Valmistaudumme myös yhteisiin työtaistelutoimenpiteisiin, jos neuvotteluissa ei päästä ratkaisuun, Rinne valotti UP-uutispalvelulle.
Palkansaajien edustajat tapasivat työnantajia edustavan Teknologiateollisuus ry:n maanantaina iltapäivällä. Tapaamisessa palkansaajat esittivät tarjouksensa työnantajille. Neuvottelujen takaraja on syyskuun lopussa.
Työntekijäpuoli perustelee korotustasoa inflaatiolla. Palkansaajien tavoitteen pohjana on ostovoiman kehittyminen.
Työnantajat eivät suostu
Työnantajia edustava Teknologiateollisuus ry on aikaisemmin ilmoittanut, että se ottaa tavoitteeksi lähimpien kilpailijamaiden palkankorotustason.
Teknologiateollisuuden mukaan se on ollut noin 1,5 prosenttia.
Työnantajien mielestä kilpailijamaita selvästi korkeammat korotukset vaarantaisivat alan työllisyyden ja olisivat haitallisia myös Suomen talouskasvulle.
Työnantajien visioissa suhtaudutaan kitsaasti alakohtaisiin yleiskorotuksiin, koska järjestön virallisen kannan mukaan ne eivät riittävästi huomioi yritysten välisiä eroja.
Rahoitusala julkistaa tiistaina
Teknologiateollisuuden ohella myös finanssialan työntekijät käyvät syyskuussa neuvotteluja palkankorotustasosta.
Pron Antti Rinteen mukaan finanssialan palkansaajien edustajat esittävät yhteiset palkka- ja muut neuvottelutavoitteensa tiistaina.
Kuten teknologiateollisuuden myös rahoitusalan väen palkkatavoitteessa lähtökohdan muodostaa ostovoiman turvaava yleiskorotus.