Ihan epäNormaalia käsittelee vammaisuutta ja sen historiaa normaaliuden kautta. Se kysyy, mikä on normaalia ja ihan epänormaalia. Voiko kaikilla ihmisillä olla samat oikeudet?
Näyttely käsittelee ihmisten oikeuksia päättää itse omista asioistaan, vapautta valita asuinpaikkansa, mahdollisuuksia koulunkäyntiin ja työntekoon, oikeuksia perheeseen, oikeutta omaan kieleen ja mahdollisuuksia osallistumiseen ja itsenäiseen elämään. Kohderyhmänä näyttelyssä ovat sekä nuoriso ja vammaisyhteisö.
Ihan epäNormaalia on vuorovaikutteinen ja moniaistinen näyttely, jossa voi kokea pimeän tilan, opetella viittomakieltä ja kokeilla pistekirjoitusta. Näyttelyssä on useita tunnusteltavia esineitä, esimerkiksi näkövammaisten opetuksessa käytetty Euroopan kohokartta.
Näyttely nostaa esiin myös vammaisia taiteilijoita ja kulttuurivaikuttajia. Esimerkiksi sarjakuvataiteilija Kaisa Leka on piirtänyt näyttelyä varten sarjakuvia kuurojen koulussa tapahtuneista hauskoista sattumuksista. Karjalohjalla kehitysvammaisten toimintakeskuksessa on tehty näyttelyä varten kuvakollaasi Valitusseinä.
Laajin vammaisnäyttely
Näyttelykävijöitä rohkaistaan ottamaan kantaa ja jättämään mielipiteensä näyttelyn keskustelupalstalle tai verkkojulkaisuun. Verkkojulkaisu on myös sähköinen tietopankki, jossa on runsaasti kuvia ja taustoittavaa tietoaineistoa.
Tietopankki syventää näyttelyn teemoja myös kronologisella aikajanalla vammaisuuden historiasta keskiajalta nykypäivään.
Näyttelyn saavutettavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kulku näyttelytilaan on esteetön ja näkövammaisia varten näyttelytilan lattiassa on taktiilinauha. Näyttelyn tekstit ovat selkosuomeksi, selkoenglanniksi, suomalaisella viittomakielellä ja ääneen luettuna. Näyttelyn sisältö on myös osittain kuvailutulkattu.
Suomalaisissa museonäyttelyissä vammaisuutta ei ole aikaisemmin käsitelty tässä laajuudessa.
Näyttelyä on ollut tekemässä laajapohjainen työryhmä, jossa on Työväenmuseo Werstaan lisäksi Kuurojen museo, Näkövammaismuseo, Valtion taidemuseon Kulttuuria kaikille –palvelu, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry ja Kynnys ry. Näyttelyn toteuttamista ovat tukeneet Opetusministeriö ja Museovirasto.
Näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 16.9.2011-27.5.2012.