Eduskunnan tarkastusvaliokunta ryhtyy selvittämään rakennusten kosteus- ja homeongelmien syitä ja vaikutuksia. Arvioiden mukaan niiden aiheuttamalle terveysriskille altistuu joka päivä 600 000–800 000 ihmistä kodeissa, työpaikoilla tai muissa julkisissa rakennuksissa. Sisäilman huono laatu onkin arvioitu yhdeksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista.
Eduskunnan tarkastusvaliokunta tilaa tutkimuksen, jolla selvitetään ongelmien syitä, laajuutta ja vaikutuksia.
Viime vuosina esitettyjen karkeiden arvioiden mukaan huonon sisäilman taloudelliset kokonaiskustannukset ovat yli kolme miljardia euroa vuodessa. Kosteus- ja homeongelmien on arvioitu aiheuttavan vuosittain terveydenhuoltojärjestelmällemme yli 200 miljoonan euron kustannukset.
Koko rakennuskanta syyniin
Laajuudesta huolimatta tiedot kosteus- ja homevaurioista ovat puutteellisia, vanhentuneita ja osin ristiriitaisia. Tarkastusvaliokunnan tutkimuksessa tuotetaan uutta ajankohtaista tietoa aiheesta. Tarkastelun kohteena on koko Suomen rakennuskanta. Erilaisten arvioiden mukaan kosteus- ja homevauriot ovat yleisiä kaikissa rakennustyypeissä käyttötarkoituksesta ja omistuspohjasta riippumatta. Esimerkiksi erilaisissa julkisissa rakennuksissa, kuten sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kouluissa ja päiväkodeissa, kosteus- ja homevauriot näyttävät olevan yleisiä.
Ensi vuoden elokuun loppuun mennessä valmistuvalla tutkimuksella tuotetaan päätöksentekijöille tietoa, johon pohjautuen on mahdollista vähentää rakennusten kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja terveyshaittoja.
Tutkimuksen toteuttaja valitaan avoimella tarjouskilpailulla.
Aiemmin tarkastusvaliokunta on tutkituttanut valtion verotuloennusteiden osuvuuden vuosina 1998–2007, harmaan talouden nykytilan Suomessa sekä valtion omistajaohjauksen valvonnan.