Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen vaatii kuntavaalien ehdokkaita sitoutumaan kotimaisen ruuan puolesta toimimiseen. Kuntonen muistuttaa kuntapäättäjien olevan avainasemassa, kun kunnissa valitaan julkisten ruokapalveluiden toimittajia.
– Kuntapäättäjät vastaavat resursseista, joita julkisilla ruokapalveluilla on käytettävissä. Julkisen ruokapalvelun hankinnoissa valintakriteerinä ei voi olla vain hinta, vaan myös laatu. Kuntapäättäjät käyttävät poliittista valtaa, mikä ohjaa kunnan julkisia hankintoja, Kuntonen painottaa.
Kunnat ovat merkittävin julkisten ruokapalveluiden järjestäjä. Kuntapäättäjien velvollisuus on huolehtia siitä, että kunnalliset ruokapalvelut tuotetaan eettisesti ja kestävän kehityksen kriteerit täyttävällä kotimaisella ruualla. Samalla huolehditaan kotimaisen ruokakulttuurin säilymisestä.
– Ei ole olemassa laillista estettä sille, että kunnassa voidaan tukea paikallista ja kotimaista ruuan tuotantoa. Kunnissa on syytä huolehtia siitä, että hankinnoista vastaavilla on osaamista tarjouspyyntöjen tekemisessä. Tarjouspyynnöissä voidaan tehdä tuote- ja raaka-ainehankinnoille laatukriteerit, jotka tukevat kotimaisia valintoja.
SEL haluaa Kuntosen mukaan jokaiseen kuntaan lähiruokaohjelman, jotta kotimaisen ruuan suosiminen tulee osaksi kunnan strategiaa.
Kuntonen puhui lauantaina Kajaanissa SEL:n Kesäpäivillä, jotka kokosivat kaupunkiin noin 600 SEL:n jäsentä ympäri Suomea yhteiseen retkeilypäivään.