Kolmansien maiden työvoimasta suurin osa tulee Venäjältä
Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan Euroopan unionin ja ETAn alueelta tullutta työvoimaa oli 60 000, joista suurin osa virolaisia.
Kolmansilla mailla tarkoitetaan Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ulkopuolisilla mailla. Erotuksena EU-työnhakijoihin kolmansien maiden työnhakijoiden täytyy anoa Suomesta työlupaa.
Tällaisia työntekijän oleskelulupaa anoneita oli vuonna 2012 vajaat 5 000. Näistä useimmat tulivat Venäjältä, Kroatiasta ja Ukrainasta.
Eniten kolmansista maista tulleita työllistivät siivous-, puutarha-ala sekä ravintola-ala. Tilastojen mukaan kukin ala työllisti alle 500 henkilöä.
Työluvan anojalle myönnetään lupa vasta ulkomaalaisviraston käytyä anomukset läpi. TEMin mukaan noin 5-10 prosenttia anomuksista hylätään.
Tarveharkinta on ELY-keskusten päätös
Jokainen alueellinen Elinkeino- ympäristö- ja liikennekeskus päättää, mille aloille myönnetään työlupia. Päätökset perustuvat alueen työvoiman tarpeen harkintaan.
– Meidän alueella myönnetään työlupia sosiaali- ja terveysalalle, maatalous- ja puutarha-alalle sekä ravitsemus- ja matkailualalle, pois lukien pitseriat ja kebabravintolat. Muille aloille ei työlupia myönnetä, selventää erikoissuunnittelija Kalle Myllymäki Varsinais-Suomen TE-keskuksesta.
Hänen mukaansa työvoimaa tarvitaan eniten sesonkiluonteisille aloille, joita esimerkiksi matkailuala sekä puutarha-ala ovat. Esimerkiksi puutarha-alan työlupia on myönnetty koko Suomeen 418 tämän vuoden puolella.