Syksyn 2011 raamisopimuksesta asti hiertäneeseen kiistaan löytyi työmarkkinaosapuolten ja hallituksen välillä sopu maanantaina.
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola pitää tärkeänä, että kaikille palkansaajille – myös suorittavaa työtä tekeville – avautuu tilaisuus päivittää ja ylläpitää osaamistaan. Tähän asti SAK:laiset työntekijät ovat saaneet huomattavasti muita vähemmän koulutusta työnantajilta.
Huutolan mukaan uusi malli auttaa parhaimmillaan talouden kasvuun ja helpottaa selviämään teollisuutta koettelevasta rakennemuutoksesta.
– Toivon todella, että työnantajat käyttävät tilaisuuden hyväkseen.
Myös STTK pitää toimintamallia hyvänä päänavauksena. Tällä esityksellä otetaan STTK:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Jukka Ihanuksen mukaan askel kohti työn ja osaamisen liittoa, jossa koko työelämä synnyttää uutta osaamista eikä vaadi sitä vain koulutukselta.
– Osaamista tarvitsevat kaikki ja kaikki tarvitsevat koulutusta. Määräaikaisissa työsuhteissa tai osa-aikatyössä olevia pitää kohdella tasapuolisesti koulutusta suunniteltaessa.
Koulutusmahdollisuudet lisääntyvät
Ammattiliiton Pron puheenjohtaja Antti Rinne toivoo sopimuksen johtavan siihen, että koulutusmahdollisuudet työpaikoilla parantuvat.
– Homma on paketissa, hyvä että ratkaisu löytyi.
STTK:n edunvalvontatoimikunnan puheenjohtaja, Pron teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas kannustaa luottamusmiesten ja henkilöstön edustajia työpaikoilla, että heidän kannattaa heti aloittaa keskustelut työnantajan kanssa, jotta ensi vuoden koulutussuunnitelmiin saadaan mahdollisuus lisäkoulutukseen.
Kun koulutusta suunnitellaan, määräaikaisissa työsuhteissa tai osa-aikatyössä olevia on kohdeltava tasapuolisesti. Erityishuomio on suunnattava ikääntyvien työntekijöiden ja työttömyysuhan alaisten työkykyä ja työmarkkinakelpoisuutta parantaviin toimiin.
Työantajat saavat taloudellisen kannusteen osaamisen kehittämiseen liittyvistä suunnitelmallisista toimista. Tuen ehto on koulutussuunnitelman laatiminen. Pienille työnantajille suunnitelma on vapaaehtoinen.
Työnantajilla näytön paikka
Työministeri Lauri Ihalainen lupasi työministeriön tiedotteessa tiistaina, että hallitus ottaa budjettiriihessä kantaa uudistuksen edellyttämään rahoitukseen. Hallituksen pöydälle esitys tullee jo 5. syyskuuta. Uudistus voidaan saattaa voimaan ensi vuoden alusta.
Uudistuksen toimivuutta arvioidaan kahden vuoden kuluttua. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan työnantajilla on nyt näytön paikka. Jos lain tavoitteet eivät toteudu, työmarkkinajärjestöt ovat sopineet, että ryhdytään tiukempiin lainsäädäntötoimiin.