Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo työpankki-
toimintaa
Suomen 13 työpankkiyritystä tarjoavat työtä tällä hetkellä noin tuhannelle. Sosiaali- ja terveysministeriön hanke jatkuu vuoden 2015 loppuun, jolloin työpankkitoiminta muuttuu lakisääteiseksi.
Työpankkiyritykset eivät saa yhteiskunnan tukea. Tulot saadaan asiakasyrityksiltä, joiden palveluksessa työpankkilaiset työskentelevät. Yritykset raportoivat toiminnastaan sosiaali- ja terveysministeriölle neljästi vuodessa.
Työnhakijalta vaaditaan motivaatiota työntekoon
Lubor Oy on toiminut työpankkina neljä vuotta. Se työllistää parhaillaan 46 työpankkilaista, jotka edustavat kymmenkuntaa eri kansallisuutta. Heistä kolmasosa on alle 25-vuotiaita, kolmasosa 25–40-vuotiaita ja loput 40-vuotiaita.
Työnhakijat tulevat työpankkiyritykseen TE-keskuksista ja oppilaitoksista. Yrityksen omilla nettisivuilla voi myös täyttää hakemuslomakkeen. Vuonna 2012 yritys teki 330 työsopimusta. Työntekijät työllistyvät toimiston, myynnin, logistiikan ja tuotekäsittelyn aloille.
– Työkokeilussa katsotaan, onko työntekijästä työelämään. Nuorille opetetaan työelämän pelisääntöjä, kuten työaikoja, keravalaisen työpankkiyrityksen Lubor Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Markku Kettunen kertoo.
Työllistymispolkua pitkin pitkäaikaistyöttömät tai he, jotka eivät koskaan ole työmarkkinoille päässeetkään etenevät yksityiselle sektorille mahdollisuuksien mukaan. Myös nuorisotakuulaisia hakeutuu työpankkiyrityksiin.
Yhteistyöyrityksen palkkaamana työpankkilainen saattaa saada pysyvän työpaikan.
– Me alennamme yritysten rekrytointikynnystä. Yritykset saavat meiltä valmiin työntekijän.
Viime vuonna yritys teki 330 työsopimusta.
Työpankit hoitavat oppisopimuksien byrokratian
Kesästä lähtien työpankkiyritykset ovat saaneet tehdä oppisopimuksia. Yrittäjien mielestä oppisopimusten teko vaatii liian paljon perehtymistä byrokratiaan, joten työpankeille annettiin mahdollisuus tarjota oppisopimusta. Byrokratia jää työpankille, asiakasyritys saa työntekijän.
– Meillä on mahdollisuus sijoittaa oppisopimuslainen eri yrityksiin, esimerkiksi puoleksi vuodeksi yhteen yritykseen, puoleksi vuodeksi toiseen, Kettunen kertoo.
Työpankin tehtävänä on madaltaa avoimen sektorin rekrytointeja.
– Yritysten on helpompi rekrytoida työntekijä, jolla on todistettavasti valmiudet työelämään ja joka on meille tuttu.
Työpankkiin rekrytoitavilta vaaditaan innokkuutta opetella työelämän tavoille. Töihin tuleminen ajallaan, työn tekeminen ohjeiden mukaan ja halu tehdä töitä riittävät.
– Meille ei merkitse ikä, sukupuoli, ihonväri, kansalaisuus tai koulutus. Juuri rekrytoin 60-vuotiaan naisen, joka on todella hyvä työntekijä, Kettunen kehuu.
Varsinkin nuorten kohdalla voi käydä niin, että työkokemusta saatuaan nuori innostuu hakeutumaan opiskelemaan. Siihen kannustetaan, sillä lisäoppi luo aina uusia mahdollisuuksia.
Suunnitelmissa omalle alalle työllistyminen
Järvenpääläinen Sami Laukkoski, 22, hakeutui Luborin palvelukseen viime vuoden lokakuussa. Hänen ystävänsä vinkkasi työpaikasta.
– Soitin ensin, laitoin hakemuksen ja seuraavana päivänä tuli soitto. Parin päivän päästä soitosta pääsin työharjoitteluun, Laukkoski kertoo.
Aluksi hän oli harjoittelijan pestillä, tammikuusta lähtien alkoi juosta palkka.
Laukkoski oli jo suorittanut hienomekaanikon tutkinnon ammattikoulussa. Sen sijaan opinnot iltalukiossa ja ammattikorkeakoulussa jäivät kesken.
– En oikein pärjää englannissa ja matematiikassa.
Luborissa Laukkoski saa tehdä osittain koulutustaan vastaavaa työtä huoltaessaan ja korjatessaan koneita. Hän kehuu työpankkiyrityksen hyvää työilmapiiriä ja vaihtelevia töitä.
– Täällä olen voinut kerrata koulussa opittuja asioita. Haluaisin saada oman alan töitä. Kaikenlaista juomatehtaan kolmivuorotyöstä lähtien on tarjottu.
Viiden vuoden kuluttua Laukkoski haluaisi nähdä itsensä kokopäiväisessä koulutustaan vastaavassa työssä, työtä vastaavaa palkkaa nauttimassa.
Harva saa työpankista potkut
Työllistyminen avoimille markkinoille käy jokaiselta työpankkilaiselta eri tahtiin. Kettusen mukaan työllistymiseen voi kulua aikaa parista päivästä kolmeen vuoteen.
Toistuvat laiminlyönnit työelämän pelisääntöjen noudattamisessa johtavat siihen, ettei työsuhdetta voida jatkaa.
– Emme voi antaa siinä yhtään periksi. Kuntouttava työ on kielletty osakeyhtiöltä muutenkin, Kettunen sanoo.
Jos työsuhdetta ei voida jatkaa, se on hänen mukaansa molemmille osapuolille menetys.
– Mutta keskeyttäjiä ei ole ollut montaa, hän kertoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo työpankki-
toimintaa
Suomen 13 työpankkiyritystä tarjoavat työtä tällä hetkellä noin tuhannelle. Sosiaali- ja terveysministeriön hanke jatkuu vuoden 2015 loppuun, jolloin työpankkitoiminta muuttuu lakisääteiseksi.
Työpankkiyritykset eivät saa yhteiskunnan tukea. Tulot saadaan asiakasyrityksiltä, joiden palveluksessa työpankkilaiset työskentelevät. Yritykset raportoivat toiminnastaan sosiaali- ja terveysministeriölle neljästi vuodessa.