Työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen työttömyysluvut ovat aina poikenneet toisistaan. Yleensä erotus on ollut viime vuosina 32 000–46 000. Elokuun tuoreissa tilastoissa ero on peräti 100 000 henkilöä.
Perussyitä ovat tilastointitapa ja työttömän määrittely.
Ministeriön luku perustuu TE-keskusten työvoimatoimistojen asiakastietoihin. Työttömiksi rekisteröidään pääsääntöisesti ne, jotka saavat työttömyyskorvausta.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimus perustuu otoksen perusteella valittujen haastateltujen antamiin tietoihin. Tilastokeskukselle työtön on henkilö, jolla ei haastatteluviikolla ole työtä, mutta on sitä kuitenkin neljän viimeksi kuluneen viikon aikana aktiivisesti hakenut. Jos ei hae työtä, ei ole työtön.
Lisäksi pitää olla valmius ja mahdollisuus ottaa työtä vastaan kahden viikon sisällä.
Tilastokeskuksen luku kertoo siis työvoiman todellisesta kysynnästä ja tarjonnasta. Se on kansanvälisesti vertailukelpoinen ja vastaa kansainvälisen työjärjestön ILOn suosituksia ja EU:n asetuksia.
TEM:n lukuja ei voi vertailla kansainvälisesti, sillä eri maissa työvoimahallintoja ja työttömyysturva poikkeavat toisistaan. Niitä käytetään työnvälitystoiminnan tarpeisiin sekä työvoimahallinnon palvelujen suuntammiseen ja vaikuttavuuden seuraamiseen.