Torstai-iltana 26. syyskuuta vietettiin thaimaalaisten marjanpoimijoiden väliaikaisessa majapaikassa Helsingissä Berry Aid -kansanjuhlaa. Paikalla ovat 50 marjanpoimijaa, heidän yhteyshenkilönsä, asianajaja, tulkki, tilasta vastaava henkilö, paikallisen thaiyhteisön jäseniä sekä kourallinen naapurustoa. Sana ei ole ehtinyt kulkea.
Paikalla on jälleen kutsumatta myös suurlähetystön väkeä. Heitä ei katsota hyvällä, koska viranomaisten tavoitteena on puolustaa kotimaansa tuottoisaa viisumibisnestä. Tunnelma on jännitteinen ja sekava, mutta paranemaan päin. SAK:n mukaantulo on rohkaissut ihmisiä.
Tilaisuudessa kerätään kolehtia elinkustannusten kattamiseksi. Paikallinen thaiyhteisö on järjestänyt tilaisuuteen ruuat. Ylen suoran linjan pitäisi tehdä lähetys tilaisuudesta, mutta yhteydet pätkivät. Sen sijaan kuunnellaan thaimaalaisia popsuuruuksia Youtubesta.
Ay-aktiivilla ei ole kotiin palaamista
Huijatuksi tulleilla perheillä on velkaa yhteensä 115 000 euroa. Se on valtava summa Thaimaassa, jossa tyypillinen työntekijän vuosipalkka on noin 2 000 euroa. Käytännössä se tarkoittaa, ettei näillä perheillä ole velkoineen tulevaisuutta.
Thaimaalainen pitkän linjan ay-aktiivi Junya Lek Yimprasert pitää tilanteesta lyhyen esitelmän sekä thaiksi että englanniksi. Silpakornin yliopistossa opiskellut aktivisti on ajanut siirtotyöläisten asioita Pohjois- ja Itä-Euroopassa jo vuosia. Marjanpoimijoiden asialla hän on ollut vuodesta 2009.
Thaimaahan hänellä ei enää ole asiaa. Maassa ay-toiminta on laitettu ahtaalle ja se onkin miltei olematonta. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun iäkäs kuningas Bhumibol Adulyade kuolee. Tämä tulee aiheuttamaan levottomuuksia ja valtataisteluita.
SAK:n mukaantulo herätti toivoa
Viime viikot ovat olleet thaimaalaisille rasittavia. Jonkinlainen käänne parempaan koettiin, kun SAK ilmoitti vetoavansa hallitukseen, että orjakaupasta saadaan marjakauppaa.
– Lisäksi täällä nyt olevien, oikeuksiaan puolustamaan nousseiden thaimaalaisten tilanne on selvitettävä pikimmiten, vaati SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen järjestön tiedotteessa.
SAK:n mukaan thaimaalaisia marjanpoimijoita on kohdeltava työntekijöinä ja heihin on sovellettava Puuliiton maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta.
– Pidän Suomen kannalta erittäin kiusallisena sitä, että mikään viranomaistaho ei ole puuttunut tai – ottanut hoitaakseen thaimaalaisten asiaa, vaan tämä ongelma on valunut kansalaisaktiivien ja järjestöjen harteille, totesi puolestaan Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepola liiton tiedotteessa.
Muualla verkossa: