Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE esittää, että kaikki Euroopan unionin jäsenmaat nimittäisivät kaksi komissaariehdokasta: miehen ja naisen.
Samaa esitti viime syksynä Euroopan parlamentti.
Nyt EU:n komissaareista naisia on 32 prosenttia eli yhdeksän 28:sta ja parlamentaarikoista 35 prosenttia. Äänestäjistä taas naisia on 52 prosenttia. Komissaarit valitaan toukokuussa käytävien europarlamenttivaalien jälkeen.
Jäsenmailla valta
TANE muistuttaa siitä, että EU:n jäsenmailla on valta nimetä komissaariehdokkaat ja siten vaikuttaa komission kokoonpanoon. Naisten osuuden kasvamisen tiellä on ollut se, että jäsenmaat esittävät pääasiassa vain miesehdokkaita.
Viime eurovaalien alla 2009 muun muassa suomalaiset naismepit vaativat Suomea asettamaan komissioon ehdolle sekä naisen että miehen. Tuolloin keskustan Olli Rehniä, nykyistä talouskomissaaria, pidettiin kuitenkin keskustan Matti Vanhasen johtamassa hallituksessa niin korvaamattomana komissaariehdokkaana, että hänen rinnalleen ei voinut asettaa toista ehdokasta.
Naiset aliedustettuina
Myös muussa EU:n poliittisessa päätöksenteossa naiset ovat edelleen aliedustettuina. Esimerkiksi parlamentin puhemiehinä, valiokuntien puheenjohtajina tai muissa johtavissa tehtävissä naisia on yhä huomattavasti vähemmän kuin miehiä.
– Naisten ja miesten tasa-arvo on yksi EU:n perusarvoista. EU ei voi kuitenkaan olla uskottava tasa-arvon edistäjä, jos miehet ja naiset eivät ole tasa-arvoisesti edustettuina sen omassa päätöksenteossa, TANE toteaa maanantaina lähetetyssä tiedotteessa.
TANE muistuttaa, että paras tapa varmistaa sukupuolten tasa-arvon edistyminen EU:n päätöksenteossa on asettaa miehiä ja naisia tasa-arvoisesti ehdokkaiksi myös vaaleissa.
Europarlamenttivaalit pidetään toukokuussa 2014 ja ehdokashankinta on parhaillaan käynnissä puolueissa. Esimerkiksi vasemmistoliitto on nimennyt yhdeksän ehdokasta, joista kuusi on naisia. Lisää ehdokkaita vasemmistoliitto nimeää marraskuussa puoluevaltuuston kokouksessa.
Suomella ei ole ollut naiskomissaaria
Euroopan parlamentti vaatii viime joulun alla hyväksymässään päätöslauselmassaan, että kaikki EU:n jäsenvaltiot esittävät seuraavaan komissioon sekä mies- että naisehdokasta. Päätöslauselman mukaan komission puheenjohtajalla olisi näin aito mahdollisuus koota tasa-arvoinen Euroopan komissio. Aloitteen päätöslauselmasta teki suomalainen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.). Hän on muutenkin pitänyt tasa-arvoasiaa esillä.
– Suomi, tuo tasa-arvon mallimaa, on ainoa vuonna 1995 unioniin liittyneistä maista, jolla ei ole ollut naiskomissaaria, Jäätteenmäki muistuttaa blogissaan