Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn jäsentutkimuksen mukaan työpaikkojen yleistyneet lomautukset ja muut säästötoimet ovat selvästi lisänneet yhteydenottoja luottamusmiehiin. Työhyvinvoinnissa on tapahtunut enemmän heikennystä kuin parannusta.
Kaikkiaan 38 prosenttia Jytyn jäsentutkimuksen vastaajista on kuluvan vuoden aikana joutunut työpaikallaan säästötoimien kohteeksi. Yleisimpiä säästökeinoja ovat vapaaehtoiset palkattomat vapaat (15,9 prosenttia vastaajista), lomautukset (6,7 %) ja lomarahojen vaihto vapaaksi (5,2%). Osa vastaajista oli joutunut useampien säätötoimien kohteeksi, ja parisataa ilmoitti tulleensa irtisanotuksi.
Tiedot selviävät Jytyn jäsenille ja luottamusmiehille tehdystä tutkimuksesta, johon vastasi reilut 10 000 kunnissa, kuntayhtymissä, yksityissektorilla ja seurakunnissa työskentelevää jytyläistä.
– Tutkimus kertoo myös laajan luottamusmiesverkoston merkityksestä jäsenille, varsinkin näinä epävarmoina aikoina. 30 prosenttia kyselyyn vastanneista luottamusmiehistä ilmoitti, että jäsenten yhteydenotot ovat lisääntyneet taloudellisen taantuman aikana, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo.
Nuoret kokeneet eniten ikäsyrjintää
Vastaajien työhyvinvoinnissa on tapahtunut kehitystä molempiin suuntiin. 15 prosenttia vastaajista ilmoitti työhyvinvoinnin parantuneen, kun taas 32 prosenttia kertoi kehityksen menneen huonompaan suuntaan. Puolella vastaajista työhyvinvointi on pysynyt ennallaan.
Tutkimuksessa selvitettiin myös mahdollista työpaikolla esiintyvää ikäsyrjintää. 9 prosenttia ilmoitti kokeneensa itse ikäsyrjintää, ja 7 prosenttia oli havainnut syrjintää tapahtuneen muille työyhteisössään. Nuoremmissa vastaajaryhmissä oli koettu ikäsyrjintää suhteellisesti selvästi muita ikäryhmiä useammin.
– Alle 36-vuotiaista 34 prosenttia tuntee kokeneensa ikäsyrjintää. Tämä on huono signaali. Eläköityminen kiihtyy, ja nuoremmat työntekijät tulisi saada sitoutettua työpaikkoihin. Ikäsyrjinnällä se ei ainakaan onnistu, Pihlajamäki sanoo.
Vastaajilta kysyttiin myös halukkuutta vanhuuseläkkeen ikärajan nostamiseen. Valtaosa eli 65 prosenttia ei olisi tähän valmis. Valtaosa ikärajan nostamiseen halukkaista nostaisi eläkeiän 64 tai 65 vuoteen.
Luottamusmiestoiminta on tärkeää
Jäsentutkimus on osa Luottamus-kampanjaa, jonka aikana Jyty kiertää ympäri Suomea työpaikoilla puhumassa luottamusmiestoiminnasta.
Vastaajista valtaosa eli 92 prosenttia piti luottamusmiestoimintaa tarpeellisena ja tärkeänä. Heistä noin joka kolmas oli tarvinnut luottamusmiehen palveluja, ja loput pitivät luottamusmiehen olemassaoloa tärkeänä vaikka eivät olleet itse joutuneet kääntymään luottamusmiehen puoleen. Valtaosa myös tiesi oman työpaikkansa jytyläisen luottamusmiehen.
Jyty edustaa noin 65 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 87 prosenttia. Jyty on STTK:n jäsenliitto.