Viime vuosina Euroopassa muun muassa Suomessa, Norjassa, Belgiassa, Ranskassa ja Italiassa on tapahtunut huomiota herättäneitä traagisia ampumistapauksia. EU:ssa tapetaan yli tuhat ihmistä vuodessa ampuma-aseella. Puolta miljoonaa EU:ssa kadonneeksi tai varastetuksi kirjattua ampuma-asetta ei ole saatu takaisin.
EU:n komissio esitteli maanantaina ehdotuksia ampuma-aseväkivallan vähentämiseksi Euroopassa. Ampuma-aseiden laittoman käytön muodostamaa uhkaa olisi komission mielestä torjuttava EU:n tasolla lainsäädännön, operatiivisten toimien, koulutuksen ja EU:n rahoituksen avulla.
Komission maanantaina julkistaman Eurobarometri-selvityksen mukaan kuusi kymmenestä eurooppalaisesta uskoo, että ampuma-aserikosten määrä todennäköisesti kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana. Tuloksista käy myös ilmi, että 55 prosenttia eurooppalaisista haluaa tiukentaa sääntöjä siitä, kenelle olisi annettava lupa omistaa, ostaa tai myydä ampuma-aseita.
Oma piha hoidettava
– Kuulemme viikoittain uutisia ampuma-aseilla tehdyistä väkivallanteoista. Ampuma-aseiden laittomasta käytöstä ja kaupasta Euroopassa ei kuitenkaan käydä juuri lainkaan keskustelua. Kiinnitämme usein enemmän huomiota Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun, vaikka meidän olisi pikemminkin keskityttävä tilanteeseen EU:n alueella, sisäasioista vastaava Euroopan komission jäsen Cecilia Malmström totesi.
Hänen mukaansa Euroopassa riittää tekemistä sen varmistamiseksi, että käsiaseet, kiväärit ja rynnäkköaseet eivät päädy rikollisten käsiin.
Komissio esittää keinoja, joilla EU:ssa voidaan puuttua epäkohtiin ampuma-aseiden koko elinkaaren eli valmistuksen, myynnin, hallussapidon, kaupan, säilyttämisen ja toimintakyvyttömäksi tekemisen aikana. Samalla se kuitenkin yrittää kunnioittaa laillisen aseenkäytön, kuten urheiluammunnan ja metsästyksen, perinnettä.
Yhteinen linja rangaistuksiin
Tiukemmat EU:n yhteiset säännöt ampuma-aseiden toimintakyvyttömäksi tekemisestä voisivat ehdotuksen mukaan taata sen, että käytöstä poistettuja aseita ei voitaisi enää käyttää uudelleen.
Komissio selvittää, voitaisiinko käyttöön ottaa yhteinen lähestymistapa ampuma-aseiden merkitsemiseksi sarjanumeroilla niiden valmistuksen yhteydessä, jotta rikollisten käyttämät aseet voitaisiin jäljittää.
Lisäksi komissio esittää EU:lle yhteisiä säädöksiä siitä, että rikosoikeudellisiin seuraamuksiin johtavat laiton valmistus, laiton kauppa, merkintöjen muuttaminen, laiton hallussapito ja aikomus toimittaa aseita, sekä siitä seuraamusten tasosta, jota jäsenvaltioissa olisi sovellettava.