Yleisradio aikoo hankkia vastaisuudessa työntekijöitä ruotsalaisesta vuokratyöfirmasta. Muutos koskee muutoinkin heikommassa asemassa olevia ohjelmatyön tuntityöntekijöitä.
Kokeilu aloitetaan ensi vuoden alusta tekniikan puolelta. Aluksi vuokratyötä hankitaan kuuden henkilötyövuoden verran. Kevään mittaan kokeilun on määrä laajeta kaikkiaan 20 henkilötyövuoteen.
Kyse ei ole uusista työpaikoista, vaan tuntityössä olevien työpanoksen siirtämisestä vuokrafirmaan. Henkilöstö on huolissaan myös määräaikaisten työntekijöiden kohtalosta.
– Haluamme varmistaa määräaikaisten työntekijöiden työsuhteet. Tuntityöntekijät ovat valitettavasti vaaravyöhykkeellä, Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Pirkko Epstein kertoo.
Yleisradion ohjelmatuotannossa työskentelee yhteensä 430 vakituista työntekijää, 70 määräaikaista ja noin 30 tuntityöntekijää.
Neuvotteluille tulee kiire
Vuokratyön pelisäännöistä on sovittu Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksessa. Sen mukaan vuokratyötä voi käyttää työhuippujen tasaamiseen tai jos työtä ei voi teettää omilla työntekijöillä mm. ammattitaitovaatimusten takia.
”Työvoiman vuokraus on epätervettä, jos eri työvoimaa hankkivien yritysten toimittamat vuokratyöntekijät työskentelevät yrityksen normaalissa työssä sen vakinaisten työntekijöiden rinnalla ja saman työnjohdon alaisen pidemmän ajan”, työehtosopimuksen liitteessä todetaan.
Pääluottamusmies Epsteinin mukaan pelisääntöjä pitää terävöittää.
Henkilöstö ei ole hänen mukaansa saanut vielä tarkkaa selvyyttä, mitkä työt, millä aikataululla ja millä perustein aiotaan siirtää vuokratyöfirmalle.
– Selviä vastauksia emme ole saaneet. Siksi keskeytimme viime viikolla keskitetyn sopimuksen sovellusneuvottelut.
Uusista vuokratyötä koskevista neuvotteluista ei ole sovittu. Keskitetyn sovellusneuvottelujenkin kanssa tulee näillä näkymin kiire.
– Haluamme jonkinlaisen selvyyden vuokratyön sekä tuntityöntekijöiden ja määräaikaisten käytöstä ennen kuin neuvottelemme työllisyys- ja kasvusopimukseen liittymisestä, Epstein sanoo.
Hän huomauttaa, että osalle määräaikaisia kuuluisi ketjutusten takia vakituinen työsuhde. Vastaavasti tuntityöntekijöitä pitäisi määräaikaistaa, sillä esimiesohjeiden mukaan työntekijän saa palkata tuntityöhön vain alle kuukauden työsuhteeseen.
Veroeurot ruotsalaisfirmalle
Toistaiseksi Yleisradio on maininnut vuokratyösuunnitelmissaan vain yhden firman, Academic Workin, nimeltä.
Ruotsalaisomisteinen Academic Work ryhtyi viikko sitten avoimella netti-ilmoituksella hakemaan mm. 1-kamerakuvaajaa, leikkaajaa ja äänitarkkailijaa vuokratyösuhteeseen Yleisradioon.
”Oletko kiinnostunut media-alan tuotantopalvelutehtävistä ja haluat työskennellä Ylen mielenkiintoisten projektien parissa?”, firma kysyy hakemuksessaan.
Myöhemmin kerrotaan, että työntekijän on kestettävä suoran lähetyksen paineet. Monet yleisradiolaiset katsovatkin, että tosiasiassa kyse on töiden ulkoistamisesta.
Hallintoneuvostolle yllätyksenä
Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kantolalle vuokratyön käytön lisääminen on yllätys. Hän sanoo, että asiaa ei ole tuotu hallintoneuvostolle.
– Täytyy kuulla, mitkä ovat Yleisradion toimivan johdon ajatus ja perusteet, missä tästä on kyse. Kysymyksiä tämäntyyppinen ratkaisu herättää, ja odotan, että asiasta saadaan selvyys.
Kantola lisää, että tähän saakka Yleisradion henkilöstöpolitiikan suuntaus on ollut vakinaistaa pitkissä määräaikaisissa työsuhteissa olleita.
– Olen pitänyt hyvänä, että työsuhteita vakinaistetaan. Henkilöstön ulkoistaminen tai vuokratyö olisi uudentyyppinen elementti ja tälle vastakkainen ilmiö.