Vasemmistoliitto esittää maatalouden kannattavuuskriisin helpottamiseksi ongelmissa oleville tiloille sopeutumislainoja ja korkotukilainojen maksulykkäyksiä.
– Maatalouden ahdinkoon löydettävä ratkaisuja, vasemmistoliiton puoluehallitus toteaa kannanotossaan, jonka se antoi torstaina.
Se sisältää 12-kohtaisen toimenpidelistan maatalouden tilanteen parantamiseksi.
Vasemmistoliitto esittää muun muassa, että maataloustukien maksatuksen viivästykset on korjattava ja tuet on suunnattava aktiiviviljelijöille. Lisäksi tukien maksuun ja valvontaan liittyvää liiallista byrokratiaa on kevennettävä. Maatilojen pienenergia- ja kiertotaloushankkeita on tuettava omavaraisuuden parantamiseksi.
Puolue haluaa myös, että julkisissa hankinnoissa suositaan kotimaista lähi- ja luomuruokaa.
Kannattavuus heikentynyt
Vasemmistoliitto on huolissaan maatalouden tilasta ja tulevaisuudesta Suomessa.
– Maatalouden kannattavuus on heikentynyt, koska tuottajahinnat ovat alentuneet ja tuotantokustannukset nousseet. Ongelmia maataloudelle ovat aiheuttaneet myös viime vuoden heikko sato, Venäjän-viennin romahtaminen ja tukimaksatusten myöhästyminen, puolue toteaa kannanotossaan.
Vasemmistoliitto muistuttaa siitä, että maatalous tukee huoltovarmuutta, työllisyyttä ja koko elintarvikeketjua. Ruuan kotimaisuus, puhtaus ja luonnonmukaisuus ovat tärkeitä suomalaisille kuluttajille.
– Ruuantuotannon kotimaisuus, omavaraisuus, luonnonmukaisuus ja puhtaus ovat yhteiskuntapoliittisesti tavoiteltavia asioita, puolue arvioi.
Se muistuttaa myös siitä, että suomalainen tuotanto pystyy kilpailemaan laadulla, puhtaudella ja turvallisuudella sekä ammattitaidolla ja osaamisella.
– Suomalaisen ruuantuotannon toimintaedellytykset heijastuvat myös koko elintarviketuotantoketjun toimintaedellytyksiin ja työllisyyteen.
Ulkomailta halvalla
Luonnonvarakeskuksen mukaan maatilojen yrittäjätulo pieneni viime vuonna 40 prosenttia edellisvuodesta:
Maidontuotannon tuottoja vähensi ratkaisevasti tuottajahinnan aleneminen lähes 16 prosentilla, naudanlihantuotannossa yrittäjätulo pieneni noin 35 prosenttia, sikatalouden kannattavuus romahti ja viljanviljelyssäkin, joka on päätuotantosuuntana 35 prosentilla tiloista, kannattavuus oli erittäin huono.
Puolue toteaa, että elintarvikkeiden hintojen alennus on suurelta osin tullut tuottajan maksettavaksi. Viljelijä saa Tilastokeskuksen mukaan viljatuotteista nyt 25 prosenttia vähemmän euroja kuin huippuvuonna 2013. Kolmen keskeisimmän tuoteryhmän, vilja-, liha- ja maitotuotteiden, viljelijähinnat ovat laskeneet yhteensä keskimäärin 18,3 prosenttia, teollisuuden tuottajahinnat 3,4 ja kuluttajahinnat 4,2 prosenttia vuoden 2013 huippuhinnoista.
– Ulkomailta tuodaan Suomeen sianlihaa melkein 24 miljoonaa kiloa ja nautaa ja broileria kumpaakin 14 miljoonaa kiloa. Ulkomailta tulevat tuotteet ovat usein halvempia epäeettisten tuotantomenetelmien takia, muun muassa heikompien ympäristö- ja eläinoikeusstandardien vuoksi, kannanotossa todetaan.
– Iso osa tuontilihasta menee lihavalmisteisiin, joiden kohdalla alkuperämaata ei tarvitse merkitä. Ruuan alkuperämerkintää tuleekin laajentaa koskemaan myös eineksiä ja muita ei-tuoretuotteita. Näin ravintoloissa, päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja työpaikkaruokaloissa voisi tietää, missä tarjolla oleva liha on tuotettu.