– Ruotsissa valinnanvapaus on johtanut siihen, että terveet ja hyvätuloiset ihmiset käyvät entistä enemmän lääkärissä, mutta pienituloiset ja sairaat entistä vähemmän, Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoi tiistaina Helsingissä.
Tiistaiaamuna julkistettu selvitysmies Mats Brommelsin raportti esittää Suomen sosiaali- ja terveyspalveluihin Ruotsin mallin tapaista ”valinnanvapautta”.
Ruotsissa menettely on johtanut kustannusten nousuun ja terveyserojen kasvuun. Hoito saavuttaa ne, jotka voivat valmiiksi hyvin ja tulevat hyvin toimeen, sillä palvelut myös keskittyvät esimerkiksi Tukholman keskustaan.
– Ei ole mitään järkeä luoda palveluihin tällaista maksuautomaattia, Sjöstedt sanoi.
Kansanedustaja Li Andersson arvioi puolueiden tiedotustilaisuudessa, että ostajan ja maksajan toiveet eivät käy yhteen yksityistettävässä terveydenhuollossa. Julkistalous pyrkii tiettyihin menoihin ja saamaan siitä tietyt hyödyt, kun yksityinen tuottaja haluaa vähällä tuotannolla mahdollisimman suuren korvauksen.
Käytännössä esimerkiksi Ruotsin esimerkissä suhteellisen edullisten lääkärikäyntien määrä kasvaa vaativampien suoritteiden kustannuksella.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että sote-uudistuksen tavoite oli hoidon parantaminen.
– Nyt integraatio uhkaa jäädä heikoksi, säästöt eivät toteudu, mutta perusterveydenhuolto alistetaan voitontavoittelulle, Pekonen sanoi.
Jonas Sjöstedtin mukaan Ruotsissa on voimakkaasti kyseenalaistettu voitontavoittelu terveydenhuollossa.
– Voitto edellyttää kilpailuetua, ja on kysyttävä, kuinka tuo kilpailuetu hankitaan. Usein se tapahtuu joko asiakasmaksuja korottamalla, aggressiivisella verosuunnittelulla, työntekijöiden määrää vähentämällä tai palvelun tasoa heikentämällä. Näin ei luoda parempia sosiaali- ja terveyspalveluita, hän sanoi.
Suomessakin on viime vuosina paljastunut, että monen suuren terveydenhuoltoyrityksen voittoja on siirtynyt ulkomaille erilaisilla yhtiökohtaisilla menettelyillä esimerkiksi konserniavustuksena tai lainan koron verovähennyskelpoisuutta hyödyntämällä.