Lähes neljä viidestä maailman yritysjohtajasta ennustaa, että naisjohtajien määrä pysyy seuraavien viiden vuoden aikana muuttumattomana, kertoo konsulttiyhtiö EY:n (entinen Ernst & Young) tutkimus.
Miksi yritysjohdossa ei ole naisia, EY:n lakipalveluiden johtaja Riitta Sedig?
– Liiketoimintajohtoon on tullut viime aikoina aiempaa enemmän naisia, mutta toimitusjohtajissa heitä ei vielä juuri ole.
Poikkeaako Suomen tilanne muusta maailmasta?
– Naiset Suomessa ovat vähän paremmassa asemassa kuin monessa muussa maassa, mutta emme me johtoasemassa ole.
Mikä estää naisten urakehityksen?
– Tutkimukseemme vastanneiden naisjohtajien mielestä vertaisjohtamista eli mentorointia on liian vähän. Miehet olivat useammin sitä mieltä, että päteviä naisia on vaikea löytää.
Lisääntyykö naisjohtajin määrä tulevaisuudessa?
– Vain 13 prosenttia yritysjohtajista uskoo, että naisten määrä johtotehtävissä kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana. Noin neljännes ei usko tapahtuvan minkäänlaista muutosta.
– Tästä huolimatta johtajat olivat sitä mieltä, että naisjäsenten osuus yritysten hallituksissa nousee seuraavan 25 vuoden kuluessa 30–40 prosenttiin.
Moni maa on asettanut naiskiintiöitä yritysten hallituksiin. Onko Suomessa tällaisia kiintiöitä?
– Norjassa on 40 prosentin naiskiintiöt hallituksissa. Suomessa kiintiöitä ei ole, mutta Arvopaperimarkkinayhdistyksen laatimassa hallinnointikoodissa on suositus hallitusten monimuotoisuudesta, sukupuolijakautuma mukaan lukien.
– Isoissa pörssiyhtiöissä naisten osuus hallituksissa on tavallisimmin lähes 30 prosenttia. Keskikokoisissa pörssiyhtiöissä osuus on noin 25 ja pienimmissä parikymmentä prosenttia.
Mitä hallinnointikoodi suosittelee?
– Tämän vuoden alusta voimaan tulleeseen suositukseen tuli uutena velvoitteena monimuotoisuutta koskevien periaatteiden laatiminen. Yhtiön on kerrottava ainakin tavoitteet molempien sukupuolten edustuksesta yhtiön hallituksessa, toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi ja miten tässä on edistytty.
– Selvitys tavoitteiden toteutumisesta julkaistaan ensimmäistä kertaa ensi vuonna. Silloin saamme käytännön kokemusta suosituksen noudattamisesta.