Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen esittää tuoreessa lakialoitteessaan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille alle 25-vuotiaille nuorille. Tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä sekä vähentää sukupuolitautitartuntoja.
– Ehkäisyn korkea hinta voi estää ehkäisyn aloittamista tai johtaa sen keskeytymiseen. Olisi kuitenkin yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan kokonaiskustannusten vuoksi järkevää hoitaa ehkäisy kuntoon sen sijaan että hoidetaan ei-toivottujen raskauksien seurauksia ja sukupuolitauteja, Sarkkinen sanoo.
Myös kondomeja tulee tarjota nuorille.
– Niitä tulee tarjota hormonaalisen ehkäisyn rinnalla, jotta sukupuolitauteja ehkäistäisiin tehokkaammin. Kondomeja jakamalla vastuu ehkäisystä jakautuisi tasaisemmin sekä tytöille että pojille, Sarkkinen jatkaa.
Ehkäisy on nuorille kallista
Suomessa ehkäisyä ei subventoida ja ehkäisyvälineet ovat verrattain kalliita. Sarkkinen huomauttaakin, että ehkäisyn hinta muodostaa monelle nuorelle valitettavasti kynnyksen ehkäisyn käyttöön.
– Asiantuntijat ovat ehdottaneet maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille, mutta toistaiseksi vain muutama kunta toimii suosituksen mukaisesti. Kokemukset maksutonta ehkäisyä tarjoavista pioneeri-kunnista ovat positiivisia. Hyvä käytäntö olisi syytä ottaa käyttöön koko maassa.
Maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota kuntien terveyskeskuksissa ja opiskelija- ja koululaisterveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveysministeriö, Väestöliitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat, että kunnat tehostavat nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita.
Ehkäisy vähentää raskauden keskeytyksiä
Kuntakohtaisten kokemusten perusteella kustannusvaikutukset ovat todennäköisesti joko neutraalit tai julkisia menoja säästävät.
Esimerkiksi Raumalla on arvioitu, että nuorille tarjottu maksuton ehkäisy säästää vuosittain 100 000 euroa. Lisäkuluja syntyy ehkäisyvälineiden tarjoamisesta, mutta säästöä syntyy vähentyneistä sukupuolitautihoidoista ja vähentyneistä raskauden keskeytyksistä.
Tulossa oleva sote-uudistus vaarantaa edelläkävijäkunnissa tehdyn tärkeän ja kustannusvaikuttavan kansanterveystyön.
– Sen sijaan että kuntien hyvä käytäntö loppuu sote-uudistuksen myötä, sitä on laajennettava, Sarkkinen painottaa.