Helsingin lisäksi myös Tampereella ja Turussa kerätään nimiä aloitteeseen, jonka tarkoituksena on toteuttaa maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille.
Sexpo-säätiö tukee näitä aloitteita ja pitää tärkeänä maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille nuorille Suomessa.
Sexposta korostetaan, että ehkäisyyn panostaminen on kannattavaa niin taloudellisesti kuin hyvinvoinninkin näkökulmasta.
Maksuton ehkäisy parantaa nuorten seksuaaliterveyttä ja tasoittaa eroja terveydessä ja palveluiden käytössä. Näistä on järjestön mukaan on saatu lupaavia tuloksia Suomessa ja Pohjoismaissa. Esimerkiksi Raumalla tehdyssä kokeilussa raskaudenkeskeytysten määrän arvioidaan puolittuneen ja alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa.
Myös Vantaalla nuorten maksuttoman ehkäisyn käytön on todettu vähentäneen raskaudenkeskeytysten määrää.
Hinta ja vaikeus asioida nimettömänä
Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa nuoret kertovat ehkäisyn käyttämättä jättämisen syiksi hinnan, vaihtelevan saatavuuden ja vaikeudet asioida nimettömästi. Ongelmiin vaikuttavat erityisesti alueellinen, sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus.
– Tietoa raskaudenehkäisystä ja turvaseksistä pitäisi olla saatavilla kaikenikäisille, sukupuolesta riippumatta. Nuorille asia aiheuttaa huolta ja hätää. Liikkeellä on paljon myyttejä ehkäisyyn ja turvaseksiin liittyen ja vastapainoksi tarvittaisiin oikeaa tietoa, kertoo Sexpossa nuorten kysymyksiin vastaava seksuaaliterapeutti Oona Turunen.
Ehkäisyn rinnalle tarvitaan myös tietoa seksuaaliterveydestä matalalla kynnyksellä. Ehkäisyvälineiden rinnalla tarjottava seksuaalikasvatus ja -neuvonta vähentävät tutkitusti riskikäyttäytymistä ja edistävät kokonaisvaltaista seksuaalista hyvinvointia, Sexposta muistutetaan.
Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö, joka kouluttaa seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpitää seksuaalineuvontaa.
25 parempi kuin 20
Tampereella aloitteen takana on laaja joukko poliittisia nuorisojärjestöjä sekä muun muassa Suomen Nuorisolääkärit ry ja Tamy. He muistuttavat aloitteessaan, että seksitautien määrän kasvusta. Nuorilla oli todettu Pirkanmaalla vuonna 2015 klamydiatartuntoja yli 600 kappaletta. Tippuri-, kuppa- ja hiv-tartunnoista suhteellisesti suurin osuus on tullut miesten välisessä seksissä.
Kaupungin tulisi aloitteen mukaan tarjota kondomeja hormonaalisen ehkäisyn rinnalla, jotta seksitaudit ehkäistäisiin tehokkaammin. Kondomeja tulisi jakaa nuorisotaloilla, nuorten tapahtumissa, kouluterveydenhuollossa, oppilaitoksissa, kutsunnoissa ja armeijassa.
Kondomien lisäksi Tampereen kaupungin tulisi aloitteen mukaan tarjota nuorille monipuolisia matalan kynnyksen ehkäisypalveluita, joissa nuoria opastetaan seksuaalisesta turvallisuudesta ja väkivallasta sekä seksiin liittyvistä terveydellisistä riskeistä
Joissakin kunnissa maksutonta ehkäisyä tarjotaan alle 20-vuotiaille. Tamperelaisessa aloitteessa 25 vuoden ikärajaa pidetään parempana 20-24-vuotiaiden korkeiden raskaudenkeskeytyslukujen takia.
Nimiä tamperelaisaloitteeseen on kerätty vasta huhtikuusta lähtien ja allekirjoituksia on kasassa vajaat sata. Helsinkiläisessä viime lokakuussa vireille pannussa aloitteessa on nimiä jo yli 2200. Turussa tuore aloite on saanut allekirjoituksia jo runsaat sata.
Helsinki tarjoaa maksuttomat e-pillerit kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle sekä ensimmäisen kierukan tai kapselin. Kondomeja on saatavilla ilmaiseksi, mutta ei siten, että niitä jaettaisiin käytettäväksi säännölliseen ehkäisyyn. Nykyinen tilanne on aloitteen tekijöiden mukaan hyvä, mutta ei vielä riittävä.