Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin nykyisestä vajaasta 68 prosentista. Se edellyttää 110 000 uutta työpaikkaa vaalikauden aikana.
Tavoite on kova ja hyvin kaukana toteutumisestaan.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä urakkaan tarvitaan myös itsensätyöllistäjien kasvavaa joukkoa.
Heitä on noin 150 000 henkeä, kuutisen prosenttia kaikista työllisistä. He ovat usein väliinputoajia työttömyysturvajärjestelmässä.
Ministeri Lindström on nimittänyt Akavan johtajan Maria Löfgrenin ja Suomen yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikön Harri Hellsténin selvittämään työttömyysturvaan tarvittavia muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen pää- ja sivutoimisesti. Tehtävän suorittamiseen on annettu aikaa 15.8–14.12.
Kaksikon toivotaan selvittävän muun ohella ns. yhdistelmävakuutuksen käyttömahdollisuudet työttömyysturvassa. Akavan Lindströmille viime keväänä tarjoileman idean avulla sekä palkansaajana että yrittäjänä tienatut tulot otettaisiin huomioon, kun työttömyysturvaa määritellään.
Hallitus aikoo myös lohkaista työttömyysturvasta eri keinoin kaikkiaan 200 miljoonaa euroa ensi vuoden aikana. Asiaa perustellaan paitsi säästösyillä myös työttömien aktivoinnilla työnhakuun.
On aiheellisesti epäilty, ettei tällaisesta aktivoinnista ole avuksi työttömyyteen. Työttömien toimeentuloa se kyllä heikentää tehokkaasti.
Maassamme on TEM:n tilastojen mukaan 322 000 työtöntä. Heistä peräti 125 000 on pitkäaikaistyöttömiä.
Työttömyysturvan heikentämisellä sen paremmin kuin parantamisellakaan ei ratkota työttömyyttä. Ongelmia ratkotaan puuttumalla niiden syihin, eikä työttömyysturva ole työttömyyden syy.
Työttömyysturvan muutoksilla voidaan jonkin verran poistaa työnteon esteitä ja purkaa kannustinloukkuja. Työllisyyden suhteen ratkaisevia ovat yleinen taloustilanne ja harjoitettava talouspolitiikka. Myös työllisyyspolitiikalla on oma roolinsa.