Hallituksen toimet työllisyyden lisäämiseksi ovat toistaiseksi olleet vähäisiä, mutta niiden toivotaan toimivan. Työvoimapolitiikan toimia sen sijaan kummeksutaan, sillä ne eivät ole lisäämässä työpaikkoja.
Metalliliiton vastaava tutkija Timo Eklund ei ole hallituksen työvoimapolitiikan suhteen toiveikas.
Hallituksen linjana on, että työvoiman suurempi tarjonta lisää työpaikkoja. Nuorisotakuun ehtoja on tiukennettu, työttömän omaehtoista koulutusta hankaloitettu ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa ollaan leikkaamassa.
– Ongelma on siinä, että työpaikkoja ei ole. Ei siinä, etteivät ihmiset hae työpaikkoja. Työttömyysturvan leikkaus voisi toimia tilanteessa, joissa työpaikkoja on tarjolla. Ei nyt, kun työpaikkoja ei ole, Eklund sanoo.
Metalliliittolaisista liki 11 900 sai kesäkuussa työttömyyskorvausta. Heistä joka neljäs oli lomautettuna.
”Työpaikkoja soisi syntyvän”
Myös hallituksen keinot työpaikkojen lisäämiseksi ovat herättäneet epäilyjä. Eklund huomauttaa, että hallitus rakentaa työllisyyspolitiikkansa omista näkökohdistaan. Politiikan tulokset nähdään vasta myöhemmin.
– Työllisyyspolitiikassa hallitus on tehnyt omat linjauksensa ja tullut samaan tulokseen kuin muutkin, että työpaikkoja on liian vähän. Heidän vastauksensa on ollut, että työpaikkoja syntyy yrityksen palkka- ja muita maksurasituksia vähentämällä.
Työnantajan osuutta työttömyysvakuutusmaksusta pienennetään ja palkansaajien osuutta kasvatetaan. Työaikaa pidennetään, ja palkankorotukset pysyvät ensi vuonna nollalinjalla. Näistä sovittiin kilpailukykysopimuksessa.
Hallitus odottaa, että työnantajien kevyempi maksurasitus lisäisi investointeja ja sitä myöten työpaikkoja.
Eklundin mukaan hallituksen työllisyyspolitiikka on varsin selkeää:
– Työttömyyden ongelma on nähty, ja siihen vastataan yritysten tarpeista käsin. Todellakin toivon, että tämä tie johtaa työpaikkojen syntymiseen, sillä se ei ole ihan mahdotonta.
Aktivointitoimet puuttuvat
Entinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ihmetteli viime viikon lopulla, onko nykyhallituksella enää työvoimapolitiikkaa. Hän viittasi aktivointitoimien vähyyteen.
Nykyisen hallituksen oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) uskoo kuten muukin hallitus, että työllisyys paranee työttömyysturvaa tiukentamalla. Näin kävi, kun 1990-luvun lamasta toivuttua 55-vuotiaiden työttömyyseläke poistettiin. Työpaikkoja oli jo tarjolla.
Nyt tilanne on toinen, sillä pitkäaikaistyöttömiä on 19 500 enemmän kuin vuosi sitten. Ihalainen muistutti, että hallitus on istunut reilun vuoden ja aktivointitoimilla on kiire. Kaikkiaan työttömiä oli toukokuussa Tilastokeskuksen mukaan 298 000.