Taantuman kääntyminen hienoiseksi talouskasvuksi alkaa näkyä hitaasti myös työllisyydessä. Työttömyysaste on Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan alentunut 9,3 prosenttiin kesäkuussa.
Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 10 prosenttia. Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 264 000, mikä on 16 000 vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.
Työllisyysaste eli työllisten osuus 15 – 64 vuotiaista on noussut 72 prosenttiin, mikä on yhden prosenttiyksikön korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.
Kesäkuussa saavutettu työllisyysaste on täsmälleen sama 72 prosenttia, kuin hallituksen vaalikaudeksi asettama tavoite.
Tuomas Remes Tilastokeskuksesta varoittaa kuitenkin tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
– Kyse on lähinnä kausivaihtelusta. Kesä – heinäkuussa työllisyysaste nousee, kun opiskelijat menevät kesätöihin.
Kausivaihtelusta puhdistettu trendilaskelma osoittaa kesäkuun työllisyysasteeksi 68,5 prosenttia.
– Aika kaukana hallituksen tavoitteesta vielä ollaan, Remes huomauttaa.
Tehdyt työtunnit kasvussa
Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa noin 2,6 miljoonaa, mikä on 33 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tosin tilaston virhemarginaali on +/- 32 000.
Miesten työllisyysaste on nouseva ja naisten hieman laskeva.
Työvoimaan kuuluu kaikkiaan noin 440 000 nuorta 15 – 24-vuotiasta. Heistä 20 prosenttia oli kesäkuussa työttömänä. Se on pari prosenttiyksikkö vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Kaikkiaan työvoimaan kuului kesäkuussa vajaat noin 2,8 miljoonaa henkeä. Työvoiman ulkopuolella oli vajaat 1,3 miljoonaa henkeä. Heistä piilotyöttömiä oli kesäkuussa noin 160 000 henkeä, mikä on vajaan 10 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Tilastokeskuksen mukaan työlliset tekivät 5,6 prosenttia enemmän työtunteja kuluvan vuoden toisella neljänneksellä verrattuna viime vuoden huhti – kesäkuuhun.
Tehtyjen työtuntien lisääntyminen ennakoi yleensä talouden voimistumista. Työssäkäyvien työtunnit lisääntyvät ensin, ja uutta väkeä palkataan vasta, kun lisätyön tarve osoittautuu pysyväksi.
Tilastoissa on eroa
Työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksessa työttömiä 366 000. Se on sata tuhatta enemmän kuin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa.
Ero selittyy sillä, että Tilastokeskuksen tutkimus perustuu kyselyyn, jossa työttömältä edellytetään aktiivista työnhakua edeltävän kuukauden aikana ja valmiutta ottaa vastaan työtä seuraavien kahden viikon aikana.
TEM:n Työllisyyskatsaus perustuu työ- ja elinkeinotoimistojen asiakasrekisteriin. Tilastokeskuksen työvoimatutkimus perustuu otokseen.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on kansainvälisesti vertailukelpoinen virallinen työllisyystilasto.
Pitkäaikaistyöttömyys ei helpota
TEM:n työllisyyskatsaus osoittaa pitkäaikaistyöttömyyden jatkavan kasvuaan. Yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä olleita oli kesäkuussa vajaat 127 000. Se on 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Nuoria, alle 25-vuotiaita työnhakijoita oli TE-toimistojen asiakasrekistereissä runsaat 54 000. Se on noin 1 500 vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.
Nuorista työttömistä noin 60 prosentilla työttömyys päättyy alle kolmessa kuukaudessa.
Lomautusten määrä on laskussa. Kesäkuun lopussa koko maassa oli lomautettuna 31 000 henkilöä.
TE-toimistoissa oli kesäkuussa 75 000 avointa työpaikkaa, mikä on 6 700 enemmän kuin vuosi sitten.
Työllistämistoimien piirissä oli kesäkuussa kaikkiaan 108 000 henkilöä, mikä on 1 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.