Yliopistoihmiset ihmettelevät Helsingin Sanomien kirjoitusta maanantain lehdessä.
Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla (1.8.) moitiskelllaan suomalaisen yliopistoväen hiljaisuutta Turkin huolestuttavasta tilanteesta. Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto ovat toista mieltä.
– Monia käytännön tutkimustyötä tekeviä Turkin kriisi on työllistänyt kovasti myös loma-aikana. Tapahtumien seurauksia on pitänyt selvitellä Turkkiin tehtävän käytännön tutkimusyhteistyön kannalta ja lisäksi analysoida Turkin tilannetta ja viestiä siitä laajemmalle yleisölle, kommentoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.
Koikkalaisen mukaan monet tahot ovat ottaneet kantaa Turkin tilanteeseen.
– Tutkijoiden ”arkityön” ohella tieteelliset, yliopistolliset ja ammatilliset järjestöt ovat toki vedonneet Turkin hallitukseen erilaisin julkilausumin. Itse olen ”siviiliammatissani” ollut muotoilemassa eurooppalaisen politiikantutkijoiden järjestön ECPR:n tuoretta julkilausumaa, ja monet muut ovat tehneet samaa muissa järjestöissä.
Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kuuluvat kansainvälisiin opetusalan järjestöihin Education Internationaliin (EI) ja ETUCEen (European Trade Union Committee for Education). Järjestöt ovat useamman kerran tuominneet Turkin johdon toimet.
– Olemme kansainvälisten kattojärjestöjen kannanottojen takana. Viime perjantaina EI:ltä saatujen tietojen mukaan Turkin tilanne pahenee entisestään. Olen syvästi järkyttynyt dekaanien ja muiden professorikollegoiden kohtelusta ja akateemisen vapauden romuttamisesta, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.
Suomen yliopistot UNIFI ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kommentoivat Turkin toimenpiteitä heinäkuussa tuoreeltaan kannanotoilla.
– On helppo yhtyä esimerkiksi SYL:n vetoomukseen, jonka mukaan Sipilän hallituksen pitää yhdessä muiden EU-maiden kanssa kaikella arvovallallaan painostaa Turkin hallitusta luopumaan koulutusta ja tutkimusta vastaan suunnatuista sortotoimistaan, liittojen puheenjohtajat huomauttavat.
Koikkalaisen mukaan Suomi voisi olla aktiivinen.
– Suomi voisi harkita turvapaikan antamista maassa jo oleville turkkilaisille yliopistotutkijoille nyt, kun Erdoğan on esittänyt heille ’kotiinkutsun’, Koikkalainen lisää.