Elinkeinoelämän suhdanneodotukset ovat kaksijakoiset. Kotimarkkinoilla toimivissa palveluissa ja rakentamisessa suhdannekuva kohenee vähitellen. Sen sijaan teollisuuden tilanne kansainvälisen kilpailun puristuksessa jatkuu heikkona. Kasvuodotuksia ei juuri ole.
Elinkeinoelämän tuore suhdannebarometri vahvistaa aiemmin viikolla julkistettujen palveluiden ja vientiteollisuuden keskeisten alojen antamaa suhdannekuvaa.
Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto on jäämässä samalle tai hieman alemmalle tasolle kuin viime vuonna. Kaupan alalla odotetaan pientä kasvua. Se on kuitenkin pitkälti työllisyyskehityksen varassa.
Hajontaa toimialojen sisällä
EK:n suhdannebarometri kysyi heinäkuussa yrityksiltä, miten ne arvioivat suhdannekehitystään kuluvan vuoden jälkipuoliskolla. Teollisuusyritysten tilanne on keskimääräistä heikompi, eikä tuotannon odoteta juuri kasvavan loppuvuodesta.
Henkilöstön odotetaan vähenevän hieman. Kannattavuusennusteissa yritysten välillä on suurta hajontaa.
– Sama kaksijakoisuus, joka näkyy päätoimialojen välillä, näkyy myös toimialojen sisällä, sanoo johtaja Jussi Mustonen.
Palveluyritysten suhdannetilanne on hieman parantunut alkuvuodesta, mutta se on yhä alle keskimääräisen. Loppuvuodesta odotetaan loivaa suhdannenousua ja myynnin kohtalaista kasvua.
Ainoana neljästä päätoimialasta rakentaminen kuvaa nykytilannettaan keskimääräistä paremmaksi. Loppuvuodelle suhdanteen odotetaan jatkavan paranemista.
Vuodesta 1966 lähtien säännöllisesti tehtyä EK:n suhdannebarometria julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Se on osa EU:n suhdannetiedustelujärjestelmää. Heinäkuun suhdannetiedusteluun vastasi 1 167 yritystä, jotka työllistävät Suomessa runsaat 290 000 henkilöä.