Kokoomus on ajanut vahvasti verotuksen keventämistä työvoiman liikkuvuuden lisäämiseksi. Nyt näyttää, että sen tekemä esitys kiristää verotusta joissain tapauksissa.
STTK:n yhteiskuntavaikuttamista ja yhteiskuntapoliittista yksikön johtaja Jukka Ihanus esittääkin työntekijöiden liikkuvuuden parantamiseksi pendelöinnin tukemista.
– Työttömille työnhakijoille, jotka liikkuvat työn perässä voitaisiin myöntää verotuksessa erillinen verosta tehtävä vähennys pendelöintiin tai heiltä tulisi poistaa työmatkakulujen omavastuu verotuksessa 12 kuukauden ajalta työllistymisen jälkeen, hän kirjoittaa blogissaan.
Hän kyseenalaistaa kokoomuksen eduskuntaryhmän esityksen asuntokaupan varainsiirtoveron poistamista ja sen kompensoimista rajaamalla vastaavasti oman asunnon myyntivoiton verovapautta. Nyt asunnonmyyjä maksaa ostamastaan asunnosta varainsiirtoveroa, mutta saa myyntivoiton verottomana käteen kahden vuoden jälkeen.
Muutos saattaa jopa kiristää verotusta
Ihanuksen mukaan esityksen vaikutuksia kotitalouksiin ja työvoiman liikkuvuuteen sekä asuntomarkkinoiden hinnanmuodostukseen tulisi arvioida huolellisesti ennen uudistuksen toteuttamista. Samoin oman asunnon myyntivoiton rajaamisen toteuttamistavan yksityiskohdat vaatisivat tarkkaa pohdintaa.
VATTin mukaan veroja kertyy 1 300 miljoonaa. Verovapauden aiheuttaman verovapauden kompensoitavan summan suuruus olisi noin puolet.
Ihanus laskee, että varainsiirtoveron poistaminen keventäisi esimerkiksi pääkaupunkiseudulta 350 000 euroa maksavan rivitalon ostavan lapsiperheen verotaakkaa noin 7 000 euroa varainsiirtoveron ollessa kaksi prosenttia tai 250 000 euroa maksavan omakotitalon osalta ostaja voittaisi 10 000 euroa varainsiirtoveron ollessa neljä prosenttia.
Hänen mukaansa asunnonvaihdon kokonaisverorasitus voi kiristyä joissain tilanteista nykyisestä, vaikka otetaan huomioon varainsiirtoveron poistosta saatava hyöty. Työn perässä muuttamisen taloudelliset hyödyt ovat yleensä varainsiirtoveron haittaa suuremmat.