Opetusalan Ammattijärjestö OAJ haluaa opettajille lisää tukea.
– Koko koulutuskenttä on oppimistapojen ja opetusmenetelmien myllerryksessä, joka asettaa opettajan työlle entistä suurempia vaatimuksia, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.
Luukkaisen mukaan digioppiminen, oppilaiden lisääntynyt erityisen tuen tarve sekä maahanmuuttajaoppilaiden määrän kasvu ovat esimerkkejä työn vaativuudesta.
– Opettajat ovat kuitenkin valmiita muutokseen, mutta he tarvitsevat työnsä tueksi täydennyskoulutusta ja päättäjien tukea sekä terveelliset ja turvalliset opiskelutilat ja ajanmukaiset välineet, Luukkainen muistuttaa.
Luukkaisen mielestä täydennyskoulutuksen järjestäminen opettajille pitäisi säätää velvollisuudeksi.
– Nykyisin täydennyskoulutusta lyödään laimin tai koulutuspäiviä leikataan säästösyistä. Opettajien asenne esimerkiksi digioppimiseen on hyvin myönteinen, kunhan myös koulutuksen ylläpitäjät hoitavat oman osuutensa. Nyt niin ei kaikilta osin ole.
OAJ esittää myös opettajarekisteriä, josta kuka tahansa voisi tarkastaa opettajan kelpoisuuden tehtäväänsä. Se palvelisi Luukkaisen mukaan vanhempia ja opiskelijoita ja olisi yksi keino varmistaa, että jokaiselle oppilaalle saadaan osaava opettaja.
Rekisteri mahdollistaisi opettajankoulutuksen ja työvoimatarpeiden nykyistä paremman ennakoinnin.
Työttömyysluvut karua kieltä
Lähes 400 000 lasta ja nuorta aloittaa syksyn opiskelun uudistetussa perusopetuksessa tai lukiossa. Perusopetuksen 1–6 luokilla on käytössä uusi opetussuunnitelma samoin kuin lukion aloittavilla. Kaikkiaan syksyn opiskelun aloittaa lähiviikkoina yli 1,1 miljoonaa suomalaista.
– Koulutusta ja varhaiskasvatusta lyötiin monta vuotta peräkkäin kovalla kädellä. Lopulta kansalaisetkin ovat nyt laajasti tuominneet koulutusleikkaukset ja vaativat työrauhaa ja suurempaa arvostusta opetus- ja kasvatustyölle. OAJ odottaakin hallitukselta elokuun lopun budjettiriihestä kohdennettuja korjausliikkeitä, jotka palauttaisivat uskoa koulutuksen merkitykseen.
OAJ:n mielestä lomautukset ja pakkovapaat rikkovat lapsen oikeuksia.
OAJ muistuttaa, että työnantajan toimien takia lomautettuna tai palkattomalle vapaalle pakotettuna on tänä vuonna noin 1 800 perusopetuksen ja lukion opettajaa sekä lastentarhanopettajaa. Noin 20 000 lasta menettää noin kuukauden täysipainoista opetusta tai varhaiskasvatusta, johon heillä olisi lain mukaan oikeus.
Ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa on meneillään laajat yt-kierrokset. Lisäksi ammatillista koulutusta leikataan rakennemuutoksen edellä 190 miljoonalla, mikä johtaa pahimmillaan jopa 2 400–3 800 opettajatyöpaikan menettämiseen.
– Työttömyysluvut kertovat karua kieltä työnantajan arvostuksesta. Kesäkuussa opetusalan työttömyys lähes kaksinkertaistuu 12,4 prosenttiin. Kärsijöinä ovat erityisesti pienipalkkaisimmat nuoret opettajat, joilla usein teetetään koko vuoden työ, mutta maksetaan palkkaa vain koulun toiminta-ajalta, Luukkainen toteaa.