Lieksaan tullaan Persianlahdeksi nimettyyn turvapaikkakeskukseen, mutta sieltä myös halutaan muuttaa pois. Suurkaupunki Bagdadin elämään tottuneelle idyllisen järven rannalla, kahdeksan kilometriä keskustasta sijaitseva paikka, on korvessa. Moni heistäkin, joka on jäänyt ja saanut oleskeluluvan, on lähtenyt etelään.
Kotoutumiskeskustelua Lieksassa läheltä seurannut kaupunginvaltuutettu Irja Nykänen (vas.) sanoo, että kyllä kotoutumisrahat riittävät palvelujen järjestämiseen. Hän on enemmän huolissaan kaupungin asenteesta. Lieksan kaupungin kotoutumisohjelman laatiminen on edennyt hitaasti.
Asuntojen järjestäminen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille on kangerrellut. Maahanmuuttajien on pelätty vievän vuokra-asuntoja lieksalaisilta tai slummiuttavan alueita, joilla heitä asuu enemmän. Hän toivoo, että Lieksa tarjoaisi aktiivisemmin asuntoja turvapaikanhakijoille.
Osalle kotoutumiskoulutuksessa olleista turvapaikanhakijoista ei ole löytynyt harjoittelupaikkoja. He ovat lähteneet etelään, pääkaupunkiseudulle, ja osa on jäänyt sille tielleen. Myös kova työttömyys ajaa pääkaupunkiseudulle. Näin on käynyt useille aiemmin tulleille somaleille ja kurdeille.
Nykänen kuvaa asenneilmapiiriä Lieksassa Pohjois-Karjalan mainetta paremmaksi. Asukkaiden ja turvapaikanhakijoiden kesken on alettu tulla toimeen, mutta häntä pelottaa kaupungin nihkeys hoitaa kotoutumista
– Ilmapiiri oli tosi huono, kun suuri muuttoaalto tuli. Kansalaisten tasolla se on nyt parantunut, Nykänen kertoo.
– Järjestöt ovat olleet vahvasti mukana Lieksassa kotouttamisessa. Kansalaisyhteiskunta – järjestöt ja yksityishenkilöt – toimivat aktiivisesti.
Nykänen kehuu maahanmuuttajille tarjottua kieltenopetusta, jota muun muassa Lieksan kristillinen opisto tarjoaa.
– Se on pääkaupunkiseutua myöten kuuluisaa.
Kristillisen opiston hallinnoiman vastaanottokeskuksen ja muidenkin kautta on järjestetty vanhusten ulkoilutusta , talkoo- ja muuttoapua vapaaehtoispohjalta.
Opisto myös korjaa rakennusta lastensuojeluyksikön käyttöön ja sinne on palkattu kahdeksan miestä työehtosopimusten mukaisella palkalla purkutöihin.
– Miehet ovat saaneet työnjohdolta kiitosta hyvästä työstä, kertoo Nykänen.