Hallituksen esittämä yrittäjävähennys eteni keskiviikkona valtiovarainvaliokuntaan. Hallitus haluaa edistää yrittäjyyttä siten, että elinkeinotoiminnan, maatalouden ja porotalouden tuloksesta voi vähentää verotuksessa viisi prosenttia.
Lisäksi hallitus on keventämässä perintöveroa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yrittäjävähennys suunnataan pk-yrityskenttään.
SDP:n veroasiantuntijan Timo Harakan mukaan todellisuudessa esitykset siirtävät lähes 100 miljoonaa euroa kahteen ylimpään tuloluokkaan.
– Näitä esityksiä yhdistää se, että kumpikaan ei saavuta hallituksen niille asettamia tavoitteita. Yrittäjävähennys ei auta pienituloisia henkilöyrittäjiä. Perintö- ja lahjaveron alennus ei edistä yritystoiminnan jatkumista saman perheen sisällä. Valiokunnan on siis syytä hylätä molemmat tekeleet ja säästää verorahoja lähes 200 miljoonaa euroa, millä summalla voidaan peruuttaa ammattikoulutuksen rajut leikkaukset, Harakka sanoi lähetekeskustelussa.
Hän viittasi eduskunnan tietopalvelun tekemään laskelmaan. 60 prosenttia nyt esillä olevasta rahapotista eli 75 miljoonaa euroa päätyy suurimpiin tuloluokkiin.
Hallitus myöntää itsekin
Veroetu ei myöskään lisää yrittäjyyttä. Tämä arvio löytyy hallituksen omasta esityksestä.
– Me tiedämme näiden tulonjakolaskelmien perusteella, että ylivoimaisesti suurin hyöty näistä verokevennyksistä menee kaikista varakkaimmille yrittäjille ja ammatinharjoittajille.
– Me tiedämme myöskin, että kasvu- ja työllisyysvaikutukset tulevat jäämään pieniksi ja epävarmoiksi, koska se käy ilmi näiden lakiesitysten esittelyteksteistä: ”Ehdotetulla vähennyksellä ei arvioida olevan merkittäviä yritystoimintaa kasvattavia tai yrittäjyyttä lisääviä vaikutuksia”, siteerasi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
– Eli jos halutaan tukea kasvua ja yrittäjyyttä, miksi ei panosteta tähän arvonlisäveron alarajan nostoon? Miksi ei panosteta yrittäjien sosiaaliturvan epäkohtien korjaamiseen tai tuotekehitys- ja tutkimusresurssien lisäämiseen? hän jatkoi.
Kasvattaa tuloeroja
Hallituksen esityksen mukaan yrittäjävähennys kasvattaa tuloeroja jonkin verran.
”Tuloerojen kasvu aiheutuu siitä, että muutosten verotusta keventävät vaikutukset kohdistuvat euromääräisesti tarkastellen voimakkaammin harvalukuisiin suurituloisiin yrityksiin ja niiden omistajiin kuin runsaslukuisiin pienituloisiin yrityksiin ja niiden omistajiin”, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) allekirjoittamassa esityksessä lukee.
Ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat taas puhuivat lähetekeskustelussa kauniisti fysioterapeuteista, kampaajista ja suutareista.