KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Määrittääkö tausta vieläkin naisen paikan?

Neljä eri taustan omaavaa naista kertoo, millaisiksi naisiksi heidät on kasvatettu.

Neljä eri taustan omaavaa naista kertoo, millaisiksi naisiksi heidät on kasvatettu. Kuva: All Over Press

Kantasuomalainen kohtaa aina samat ikuisuuskysymykset.

Mia Hemming
14.1.2017 8.36

Romaninaiset päättävät perheen sisäisistä asioista. Vanhavenäläiset naiset ovat samankaltaisessa asemassa kuin muutkin suomalaiset naiset. Saamelainen kulttuuri on naisvaltainen. Kantasuomalaisten joukossa vallitsevat samat ikuisuuskysymykset mitä tulee naisten asemaan ja sukupuolirooleihin.

Tässä jutussa neljä naista kertoo, millaisiksi naisiksi heidät on kasvatettu.

Erityisasiantuntija Miranda Vuolasrannan mukaan romaniperheen sisällä vallitsevat perinteiset sukupuoliroolit.

– Mies on vastuussa perheen sosiaalisesta asemasta ja siihen liittyvistä asioista. Nainen vastaa lähes täysin perheen sisäisiin asioihin liittyvästä päätöksenteosta. Nainen esittelee päätökset miehelle, mutta käytännössä ne ovat jo siinä vaiheessa tehdyt, Vuolasranta sanoo.

Viestintäyrittäjä Polina Kopylovan mielestä vanhavenäläisten joukossa ei ole huomattavia eroja muihin suomalaisiin verrattuna mitä tulee naisten asemaan ja sukupuolirooleihin. Inkeriläisten paluumuuttajien parissa Kopylova on havainnut hieman enemmän Venäjältä tuttuja sukupuolirooleja.

– Naiset odottavat erityistä huomiota, lahjoja äitienpäivänä ja hemmottelua, Kopylova kertoo.

Kopylova erottaa kolmannenkin ryhmän Suomen venäjänkielisistä, jonka muodostavat Suomeen lähivuosina Venäjältä muuttaneet työntekijät ja yrittäjät. Kopylovasta vaikuttaa siltä, että heidän joukossaan perheen roolijako on usein perinteinen.

– Niissä perheissä on riski, että nainen eristäytyy tai on eristetty kodin sisälle ja perheen pariin.

Käsikirjoittaja, dokumentaristi Suvi West tietää, että perinteisesti saamelaisissa yhteisöissä nainen hallitsee kotipiiriä.

– Kyse ei kuitenkaan ole alistetuksi tulemisesta, sillä saamelainen kulttuuri on matriarkaalinen: nainen on perheen pää, West sanoo.

West lisää, että saamelaisnaiset ovat yhtä lailla töissä ja johtavissa asemissa kodin ulkopuolella kuin miehetkin.

– Heidän pitää suoriutua hyvin niin työelämässä kuin kotona, sillä heitä pidetään miestä kyvykkäämpinä.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Tanja Auvinen pitää ongelmallisena suomalaisessa yhteiskunnassa naisten kannalta heidän asemaansa työelämässä. Liike-elämässä on esimerkiksi liian vähän naisia johtopaikoilla.

– Sitten on edelleen toteutumatta samapalkkaisuus. Alat ovat lisäksi jakautuneet naisten ja miesten töihin sukupuoliroolien mukaan. Vanhempainvapaiden epätasainen jakautuminen puolestaan syrjäyttää naisia työelämästä ja työuralta, mikä vaikuttaa myös heidän eläkkeensä suuruuteen, Auvinen luettelee ikuisuuskysymyksiä naisten asemasta Suomessa.

Miranda Vuolasranta: Näen tyttärissäni feministin

”Minun vanhempani olivat luku- ja kirjoitustaidottomia. Isäni sanoi tullessani kouluikään, että hän tekee kaikkensa, että hänen lapsensa saavat käydä koulua. Olen ensimmäisen sukupolven romaneja, jotka ovat kouluttautuneet.

Toinen tyttäristäni valmistui juuri teologian kandidaatiksi, ja toinen on ammatiltaan sairaanhoitaja.

Tyttäreni tulivat aikoinaan vaiheeseen, jolloin heidän piti valita, pukeutuvatko perinteisesti vai kuten muutkin suomalaiset. Minä kehotin heitä harkitsemaan tarkkaan, sillä tiesin, mitä perinteiseen romaniasuun pukeutunut nainen joutuu kohtaamaan. Sanoin tyttärilleni, että meille vanhemmille te kelpaatte, on ratkaisunne kumpi vaan. He valitsivat perinteiset asut.

Olen kasvattaessani tyttäriäni muistuttanut heille, että heidän ei tarvitse pelätä mielipiteidensä ilmaisua siksi, että ovat naisia. He voivat esittää mielipiteensä missä tahansa ja kenelle tahansa. Kenellekään ei ole oikeutta kahlita heitä johonkin muottiin.

Puhuimme paljon kotona heidän ollessaan lapsia naisen oikeuksista ja naisena olemisen vaikeuksista. Nyt näen heissä feminismin hedelmiä. Olen itse ollut lähes koko ikäni feministi.”

Polina Kopylova: En ole tyypillinen venäläinen nainen

”Muutin Suomeen vuonna 2002.

En ole koskaan oikein ollut tyypillinen venäläinen nainen. Äitini ei esimerkiksi kasvattanut minua pitämään naimisiinmenoa saavutuksensa. Suhteemme alussa tosin odotin puolisoltani lahjoja ja hemmottelua, mutta enää en pidä sellaista tärkeänä. Minulla on vielä joitakin venäläisestä kulttuurista peräisin olevia tapoja, ja harjoitan joitakin siellä omaksumiani perinteitä.

Toivoisin, että suomalaiset kohtaisivat Suomessa asuvat venäläiset ihmisinä eivätkä jonkin kulttuurin edustajina. Että kanssakäyminen olisi henkilökohtaista eikä etäännytettäisi ihmistä kulttuurin taakse.”

Suvi West: Vähättely ei uppoa minuun

”Otan paljon minulle epäluontaisia asioita hoitaakseni, joiden hoitaminen on kasvatukseni ja yhteisönormieni mukaisia. Imetän puolitoistavuotiasta taaperoani, ja haluan olla hoitovapaalla mahdollisimman pitkään – koen, että niin minun täytyy tehdä. Pomppaan ensimmäisenä pystyyn yöllä taaperon itkiessä.

Puolisoni olisi valmis tasa-arvoiseen suhteeseen, mutta minulla on niin selkäytimessä vastuun ottaminen kaikesta mahdollisesta. Lapsemme näkee, että äiti tekee ruokaa ja isän kanssa leikitään. Toisaalta puolisoni oli hoitovapaalla lapsen kanssa puoli vuotta, ja minä olin töissä.

Jos poikani vakiintuu joskus jonkun naisen kanssa yhteen, yritän olla vaatimatta miniältä lähes mahdottomia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Jos en olisi nainen ja vanhin seitsemänlapsisesta perheestä, olisin varmaan miehenä koppiinsa eristäytynyt luovuusvimmainen taiteilija.

Minua on elokuva-alalla hämmästyttänyt puhe sen miesvaltaisuudesta. En osaa itseäni nähdä miestä vähäisemmäksi vaan kyvykkäämmäksi. On minuakin tytötelty, ja olen huomannut, että minun pitäisi todistella taitojani. Mutta vähättely ei uppoa minuun, sillä itse katselen maailmaa juuri päinvastaisesta näkökulmasta.

Toisaalta olen ilokseni huomannut, että muut suomalaiset miehet ovat saamelaisia miehiä kunnioittavampia naisia kohtaan. Baarissa saa etelässä olla rauhassa, pohjoisessa ei.”

Tanja Auvinen: Sukupuolisensitiivisyys on osa identiteettiäni

”Äitini aina sanoi ollessani lapsi, että meidän Tanjasta ei piikaa tule. Hän varmaan itse oli lapsuudessaan 50-luvulla maaseudulla perinteisten sukupuoliroolien ympäröimä. Ehkä sitä vasten mietti, mitä toivoisi omalle tyttärelleen.

Koin feministisen herätyksen yliopisto-opiskelijana löytäessäni naistutkimuksen ja sen myötä samanhenkisiä ihmisiä. Näkemykseni vielä vahvistuivat, kun menin mukaan feministisiin järjestöihin.

Olen omien tyttärieni kanssa soveltanut sukupuolisensitiivistä kasvatusta alusta lähtien. Olemme yhdessä puhuneet tasa-arvo- ja sukupuoliroolikysymyksistä paljon. Nyt teini-ikäisinä he ovat todella valveutuneita – välillä suhtautuvat teinin raivolla epäkohtiin.

Yhdenvertaisuuden ymmärtämisessä on kyse elinikäisestä oppimisesta. On myös muita syrjintäperusteita kuin sukupuoli. Mielestäni on hyvä, että feministiset liikkeet ovat haastaneet itseään toimimaan kaikille paremman maailman puolesta.”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään