Suomen sote-malli tulee kalliiksi. Malli suosii enemmän voittoa hakevia yrityksiä kuin Yhdysvaltojen malli.
HUS-yhtymän toimitusjohtaja Aki Lindén huomautti Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKSin seminaarissa keskiviikkona, että Suomesta puuttuvat kokonaan voittoa tuottamattomat sairaanhoidon yritykset.
– Yhdysvalloissa 4 000 sairaalasta vastaavat pääosin säätiöt, yliopistot ja voittoa tuottamattomat, non-profit-yritykset. Voittoa tuottavien yritysten osuus on vain 18 prosenttia, Lindén totesi.
Suomessa ollaan menossa vastakkaiseen suuntaan. Yksityiset firmat ovat viime vuosina ostaneet pienempiä terveyspalvelu-, sairaanhoito- ja hoivayrityksiä miljardilla eurolla.
– Markkinat ovat täysin ylikuumentuneet. Olemme avaamassa 10 miljardin markkinaa yhteiskunnan rahoittamaksi bisnekseksi, jossa tuote ei ole selkeä, Lindén sanoi.
– Markkina-analyysi puuttuu lakiesityksestä kokonaan, hän viittasi valinnanvapaus-esitykseen.
Sote-uudistus voi Lindénin mukaan onnistua vain kahdessa kolmesta tavoitteistaan: korkeampi laatu, kustannusten leikkaaminen sekä laaja ja suora valinnanvapaus. Jostain pitää luopua tai muutoin asiakasmaksuja on nostettava tai hoitoa rajattava.
Miljardin lisälasku säästöjen sijaan
Terveydenhuollon ja sairaanhoidon palveluille tulee erilainen hinta julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Lindén otti vertailuun sädehoidon, jonka hinta on HUS:ssa vain neljännes siitä mitä yksityisellä. Erikoissairaanhoitoon kuuluu ympärivuorokautinen päivystys ja nopeat hoitoon pääsyt, sekunnista kahteen viikkoon.
– En tiedä yhtään samaa palvelua, jonka kustannus olisi yksityisellä puolella halvempi kuin julkisella. Budjetin rautahäkki on toiminut. Se on pakottanut priorisoimaan kaikkein tärkeimmän.
Lindén epäili valinnanvapauden nostavan kustannuksia, jos vaatimattomissakin sairauksissa vaaditaan nopeaa hoitoon pääsyä. Potilas alkaa vaatia palveluja, joita tietää olevan tarjolla, sen sijaan, että lääkäri arvioi, mitä palveluja potilas tarvitsee.
Arvioiden mukaan terveydenhuollon kustannukset nousisivat tällä mallilla miljardilla eurolla. Uudistuksen odotetaan leikkaavan kustannuksia 3 miljardia.
Osaoptimointi voidaan estää
Soten on arveltu johtavan osaoptimointiin eli siihen, että yksityiset yritykset noukkivat paketista tuottoisimmat palvelut.
Tältä vältytään, jos yksityisen vastuulle laitetaan kaikki kunnan sote-palvelut siten, että yritys joutuu ostamaan tarvittavat viranomaispalvelut kunnalta.
Mänttä-Vilppulan kunta päätyi ostamaan sote-palvelut Pihlajalinnalta. Sote-kustannukset saatiin kuriin heti ensimmäisenä vuonna, samalla asukkaiden tyytyväisyys palveluihin kasvoi. Palvelut hoidetaan yhteiskunnallisen yrityksen periaatteella.
Pihlajalinnan varatoimitusjohtajan Juha Raution mukaan huonosti hoidetut palvelut tietävät yritykselle kuluja.
– Jos kuntaan tulee esimerkiksi paljon huostaanottoja, me maksamme laskun. Maksamme laskun, jos erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat, koska perusterveydenhuolto ei ole kunnossa.
– Tällä kokonaisvastuun ottavalla mallilla voidaan estää osaoptimointi, Rautio totesi.