Mitä hallitus tekee pääomille, niiden verotukselle ja koko harmaan talouden kitkemiselle, kysyy kansanedustaja Matti Semi.
Hän viittaa kolmeen huolestuttavaan asiaan.
Viime viikolla hallintarekisterilaki tuotiin yllättäen eduskunnan käsittelyyn. Hallintarekisterilaki mahdollistaisi suomalaisten omistusten hallinnan ulkolaisten arvopaperikeskusten kautta. Näin se vähentäisi avoimuutta ja helpottaisi veronkiertoa ja talousrikollisuutta.
Perussuomalaiset saatiin tiistaina hyväksymään laki hallituspuolueiden sopimuksella, jonka mukaan ulkomaisen hallintarekisterin kautta osinkoja saavalle suomalaiselle tulee 50 prosentin vero, jos saajan henkilöllisyys ei ole tunnistettavissa.
Toiseksi Semiä huolestuttaa lausuntokierroksella oleva lakiluonnos rahanpesun estämisestä. Laissa merkittävässä roolissa on velvoite yhtiöiden ja yhteisöjen omistusosuudesta ja sen ilmoittamisesta edunsaajarekisteriin. Komissio on esittänyt vuonna 2016, että ilmoitusvelvollisuus omistus tai äänivaltarajan osalta laskisi 10 prosenttiin. Nyt hallitus esittää, että ilmoitusvelvollisuusraja olisi 25 prosenttia.
Näin edunsaajan ilmoitusvelvollisuus olisi helposti kierrettävissä, toteaa Semi.
Kolmas asia on tiistaina julkistettu lakiesitys sote-uudistuksen valinnanvapausmalliksi. Esitys on veronkiertoa tutkivan Finnwatchin mukaan veronmaksun vastuullisuuden varmentamisen osalta pettymys, eikä vastaa yksityisten sote-yritysten verovälttelystä esitettyihin huoliin.
– Kaikesta tästä herää kysymys, ollaanko Suomeen luomassa suurpääoman harmaan talouden paratiisia? toteaa Semi.