Työministeri Jari Lindström (ps.) antaa tukensa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n aloitteelle yhteistoimintalain uudistamisesta. Ministerin mielestä aloite on tervetullut. Hän ja hallitus ovat valmiita keskusteluihin lain kehittämistarpeista.
Lindström esitti näkemyksensä STTK:n ja Suomen yrittäjien keskustelutilaisuudessa perjantaina. Toimihenkilökeskusjärjestö on perustellut yt-lain uudistamistarvetta sillä, että se on nykymuodossaan kaventunut pelkäksi irtisanomislaiksi.
Lindströmin mielestä paikallinen sopiminen ja yhteistoiminta työpaikoilla kulkevat käsi kädessä. Hän on vakuuttunut, että paikallisen sopimisen avulla työpaikkoja syntyy lisää ”ihan oikeasti”.
– Toivon, ettei paikallista sopimisen kehittämistä pilata politisoimisella eikä kärjistävällä vastakkainasettelulla.
Kilpailukykysopimuksessa paikallista sopimista edistettiin Lindströmin mukaan tyydyttävästi. Hän toivoo kehityksen jatkuvan ensi syksynä työmarkkinoiden liittokierroksella.
Lisää paikallista sopimista
Sekä STTK että suomen yrittäjät näkevät paikallisen sopimisen lisäämisen työelämän kehityssuunnaksi. Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan paikallisen sopimisen edellytyksiä ovat osaaminen, luottamus ja tieto.
– Työpaikkatason neuvotteluosaamista, luottamusta ja tiedonsaantia kannattaa parantaa suunnitelmallisesti.
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä paikallisen sopimisen neuvotteluosapuolia on koulutettava sekä lisättävä vuorovaikutusta ja tiedonsaantia työpaikoilla.
Tilaisuuden yrittäjäpuheenvuoroissa korostettiin paikallista joustavuutta erityisesti työaikojen suhteen. STTK:n Palolalle se sopii, mutta hän pitää työntekijöiden työaikasuojelua tärkeänä myös tulevaisuudessa.
– Joustoja on lisättävä sekä työntekijän että työnantajan tarpeesta. Sopiva tasapaino työajan ja vapaan välillä on tärkeää työntekijöille, Palola totesi.
Yleissitovuus?
Sulassa sovussa sujuneessa keskustelutilaisuudessa erilaiset näkemykset nousivat esille mm. paikallisissa sopimismahdollisuuksissa. Yrittäjille kipupisteitä ovat järjestäytymättömät pienet yritykset, jotka eivät voi sopia toisin työehtosopimukseen kuuluvista asioista.
Suomen yrittäjät vastustaa yleissitovaa sopimusjärjestelmää. Järjestö pitää sitä pieniä yrityksiä syrjivinä.
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund näkee työehtosopimuksen yleissitovuuden tärkeäksi tasapuolisen kilpailun kannalta. Kaikki yritykset lähtevät samalta viivalta, kun kaikilla on yhtäläiset työn vähimmäisehdot, Sund perusteli.