Vientiteollisuutta edustavat Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus vetoavat palkkamalttiin ensi syksyn työmarkkinakierroksella. Työnantajajärjestöt toivovat, että palkkamalttia tukeva vientiteollisuusvetoinen työmarkkinamalli saataisiin neuvoteltua vielä ennen kesälomia.
Kemianteollisuuden työmarkkina-asioista vastaavan johtajan Jyrki Hollménin mukaan työmarkkinamalli turvaisi vientiteollisuuden kilpailukykyä, talouskasvua ja työllisyyttä.
– Järkevällä työmarkkinapolitiikalla Suomen työllisyysaste saadaan nousemaan 70,9 prosenttiin. Se olisi hyvä tulos, vaikka jäisikin hallituksen asettamasta 72 prosentin tavoitteesta.
Neuvottelut uudesta työmarkkinamallista tyssäsivät keväällä Metsäteollisuuden vetäydyttyä hankkeesta. Palkansaajien kiinnostus neuvotteluihin katosi, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanoi kaikki keskusjärjestösopimukset palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa.
Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen mielestä jonkinlainen minisopimus työmarkkinamallista olisi vielä tavoittelemisen arvoinen.
– Metsäteollisuutta ei mukaan enää saada. Kuitenkin yli 300 000 teollisuuden palkansaajaa edustava sopimus antaisi taatusti suuntaa koko neuvottelukierrokselle, Inkeroinen uskoo.
Olennaista hänen mielestään on, miten työmarkkinamalliin suhtautuisivat muut työnantajajärjestöt ja valtakunnansovittelija.
Työmarkkinakierros käynnistyy kesälomien jälkeen ja ensimmäisinä neuvottelupöytään käyvät paperiteollisuus, teknologiateollisuus ja kemianteollisuus.
Metallissa palkankorotuspaineita
Arvaamattomien markkinavoimien lisäksi yllätyksiä syksyn neuvottelukierrokselle saatavat aiheuttaa myös työmarkkinavoimat. Ainakin Metallityöväenliitossa velloo vahvoja palkankorotuspaineita, kertoo liittosihteeri Turja Lehtonen.
– Sopimuksia ei synny ilman palkankorotuksia, vakuuttaa Lehtonen.
Hän vetää liiton vasemmistoliittolaisten ja sitoutumattomien Metallin Vaikuttajat -ryhmää.
Lehtonen perustaa käsityksensä ammattiosastojen esityksiin sopimustavoitteista. Niitä on tulvinut liittoon jo noin 580. Liitto päättää sopimuskierroksen tavoitteistaan liittovaltuustonsa kokouksessa 12. – 13. kesäkuuta.
– Esitykset kertovat valtavasta paineesta korottaa palkkoja ja palkanlisiä. Ne ovat ymmärrettäviä ja oikeutettuja, kun on seurannut alan yritysten osinkojuhlia. Palkankorotuksista on jo aikaa.
Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut avataan virallisesti vuosilomien jälkeen syyskesällä. Osapuolet jättävät kirjalliset neuvottelutavoitteensa elokuun lopulla tai syyskuun alussa. Nykyinen sopimuskausi päättyy marraskuun alussa.