Hallituspuolueet eivät päässeet tiistainakaan sopuun alkoholilain uudistamisesta. Hallituspuolueet ovat jo kerran sopineet 5,5-prosenttisten oluiden ja niin sanottujen limuviinojen päästämisestä ruokakauppoihin. Keskustan eduskuntaryhmässä viime hetkellä herännyt vastustus on kuitenkin estänyt esityksen antamisen eduskunnalle.
Keskusta esitti tiistaina hallituskumppaneille kompromissia asiassa, mutta perussuomalaisille se ei käynyt. ”Lakiesitystä ei laimenneta. Pitäydymme vuosi sitten neuvotellussa kompromississa”, tviittasi kansanedustaja Simon Elo eduskuntaryhmänsä kokouksen jälkeen. Myöhemmin hallitusryhmien puheenjohtajien tiedotustilaisuudessa ryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi vahvisti asian.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei halunnut kertoa ryhmänsä esittämän kompromissin sisältöä, mutta sanoi siinä olevan ”vapaiden käsien elementtiä”.
Lakiuudistuksen kovimpiin kriitikoihin kuuluva Pekka Puska sanoi Uuden Suomen mukaan, että kompromissiesitys olisi tuonut vahvat oluet ruokakauppoihin, kuten hallituspuolueet vuosi sitten sopivat, mutta samalla ”sen jälkeen 200 kansanedustajaa olisi saanut äänestää salissa ilman hallituksen paimennusta”.
Eli keskusta esitti vapaita käsiä lakiesityksen käsittelyyn, jolloin se voisi kaatua eduskunnassa.
Keskusta venkoillut kaksi vuotta
Keskustalla on ollut suuria vaikeuksia päättää kannastaan alkoholilakiin. Vuonna 2015 puolueella oli virallinen tavoite siirtää kolmosoluetkin pois ruokakaupoista. Viime vuoden toukokuussa puolue taipui nelosoluidenkin päästämiseen ruokakauppoihin, mutta tasan vuosi myöhemmin mieli oli taas muuttunut.
Oppositiossa ihmeteltiin tuoreeltaan hallituspuolueiden käänteitä asiassa. ”Ymmärsinkö oikein, että persut hylkäsivät alkoholilain kompromissin, joka olisi ollut ´ei ryhmäkuria`? Näkeekö joku muu tässä komiikkaa?”, twiittasi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.
Vihreiden Ville Niinistö kirjoitti Twitterissä, että ”jos hallitus ei pääse sopuun kauppojen myynnistä alkoholilaissa, antaisi edes esityksen ravintoloiden anniskelusääntöjen sujuvoittamisesta”.
Hallitusryhmät jatkavat asian käsittelyä jälleen keskiviikkona aamupäivällä. Keskustalta on silloin Kaikkosen mukaan luvassa uusi ratkaisuehdotus. Perussuomalaisten lisäksi kokoomuksen lähtökohta asiassa on kuitenkin se, että kerran sovitusta pidetään kiinni, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.