Työttömyysturvan uudistus tulisi käynnistää kolmikantaisesti, esittää palkansaajakeskusjärjestö SAK. Hallituksen pitää järjestön mielestä vetää takaisin suunnittelemat työttömyysturvan heikennyksiksi.
– Pirstaleisena etenevä työttömyysturvan ja työvoimapalvelujen ruhjominen keskeytetään ja ryhdytään uudelta, kolmikantaiselta pohjalta valmistelemaan sekä työttömyysturvan että työvoimapalvelujen uudistamista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdotti torstaina Helsingissä.
SAK ei vastusta työttömien aktivointia tai vaatimusta aktiivisesta työnhausta, mutta ne on saatava kannustaviksi. Hallituksen kaavailemat toimet ovat Elorannan mukaan työttömille enemmänkin raippakuuro ja byrokratiaräme.
– Hallitus laventaisi tietä syksyn sopimuskierrokselle, mikäli se luopuisi työttömyysturvan heikennyksistä, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola totesi.
Eloranta patisti Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta palaamaan yhteiseen neuvottelupöytään, koska työttömyysturvan lisäksi myös työelämän muutoksiin tarvitaan keskusjärjestöjen osaamista. Työehtosopimuksiin ei hänen mukaansa pöydässä kosketa.
”Ilmaistyö on orjatyötä”
Edustajat ruotivat hallituksen työllisyyspolitiikkaa jyrkin sanakääntein. Työttömyysturvan leikkauksille on sanottava tiukka ei, todettiin puheenvuoroissa.
TEAM:n Pasi Kallio huomautti, että työttömän on vaikea hahmottaa velvollisuuksiaan, jos suunnitellut uudistukset toteutuvat.
– Se ei lisää työllisyyttä, vaan byrokratiaa. Miten esimerkiksi joka toiseksi viikoksi lomautetun pitää toimia, hakea joka toinen viikko töitä, Kallio kysyi.
Maahanmuuttajilla teetetyt pitkät työkokeilut, päivän kestävät palkattomat työnäytteet ja opiskelijoiden käyttäminen ilmaisena työvoimana suututtivat edustajia. Ilmaistyövoiman käyttö todettiin orjatyöksi.
– Työttömistä yritetään tehdä syyllisiä ja heille sovitetaan ala-arvoisen ihmisen roolia, vaikka todellinen syy on se, että työpaikkoja ei vain ole. SAK on ainoa taho, joka heitä voi puolustaa, PAMilainen Berhan Ahmadi Turusta sanoi.
Useampi edustajista kertoi olevansa itse työttömänä. PAMilainen Sauli Isokoski Pietarsaaresta kertoi, ettei työttömyyskurssista ollut hyötyä.
– Mutta minusta oli hyötyä kurssille. Kerroin muille työlainsäädännöstä ja työsopimuksen teosta.
Palkankorotuksia tultava
Syksyn neuvottelukierrokselle evästys oli selvä. Palkkoja on korotettava.
Teollisuusliiton Juha Karppinen Sodankylästä totesi, että heikennykset riittävät.
– Nollakorotuksia ja talkoita on tehty jo aivan tarpeeksi. Liittojen pitää pysyä lujina ja vaatia palkankorotuksia. Muuten käy niin, että seuraava hallitus vetoaa taas laskukauteen.
JHL:n Marja-Liisa Juven vaati, että julkiselle sektorille tulleet lomarahojen leikkaukset korvataan. Siihen ei hänen mukaansa käy veroale.
– Veroalet aiheuttavat vain lisäpaineita julkiselle sektorille ja työpaikat vaarantuvat. Vähimmäispalkan nostamisesta hyötyisivät naisten lisäksi myös pienipalkkaiset miehet.
SAK:n edustajiston puheenjohtaja, palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin totesi, että liittojen edustajat ovat harvinaisen yksimielisiä palkkalinjasta.
– En muista, että aiemmin olisi vaadittu näin laajasti palkansaajien yhteisrintamaa. Halutaan tiiviimpää yhteistyötä ja solidaarisuutta. Taistelutahtoakin löytyy, jos sitä tarvitaan.