Puolustusvoimien sairaanhoitajat, teknikot, insinöörit ja muut siviiliammateissa työskentelevät voidaan komentaa ulkomaille sotatoimialueille, jos hallituksen esitys menee eduskunnassa läpi.
Kansainvälisissä aputehtävissä voidaan tarvita myös näiden ryhmien erikoisosaamista.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) ajama esitys tarkoittaisi, että puolustusvoimien henkilöstö ei voisi kieltäytyä ulkomaan komennuksesta. Tähän saakka operaatiot ovat perustuneet vapaaehtoisuudelle.
Lakimuutosta tarvitaan Euroopan unionin yhteisen puolustuksen takia. Kansainvälisiin aputehtäviin pitää saada nopeasti väkeä, esimerkiksi Ranska on pyytänyt apua Tsadiin ja Libanoniin.
Laki voimaan taannehtivasti?
Erimielisyys ammattiliittojen ja puolustusministeriön kanssa koskee lähinnä periaatteita, millä ehdoin henkilöstö osallistuu kansainvälisiin aputehtäviin.
Virkasuhteiset ovat tulleet puolustusvoimien palvelukseen tietämättä velvoitteesta osallistua kansainvälisiin tehtäviin sotatoimialueella.
– Sotilaankaan tehtäviin eivät kuulu sotatoimet rauhan aikana. Meidän mielestämme osallistumisen kansainvälisiin aputehtäviin tulisi perustua vapaaehtoisuuteen, Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala huomauttaa.
– Kyselymme mukaan valtaosa jäsenistämme olisi valmis osallistumaan sotatoimialueiden tehtäviin vapaaehtoisesti.
Ammattiliitoille kelpaisi, että laki koskisi niitä, jotka tulevat puolustusvoimien palvelukseen lakiuudistuksen jälkeen.
– Uudet tietäisivät, mihin ovat sitoutuneet.
Työntekijöiden oikeudet epäselvät
Tähän saakka puolustusvoimien henkilöstö on voinut hakea muutosta palveluspaikan vaihtoon. Lakiesityksessä muutoksenhaku evättäisiin, vaikka kyse olisi sotatoimialueesta ja siviilityöntekijästä.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan osallistumisen kansainväliseen tehtävään pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Puolustusvaliokunta on osallistumisvelvollisuuden kannalla.
Osallistumisvelvollisuus on ongelmallinen myös työoikeutta ajatellen. Työsuhteiset neuvottelevat itse työehdoistaan, eikä tällaisesta ole sovittu.
Neuvottelutulos vaakalaudalla
Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen sanoo, että kaikki ymmärtävät kansainvälisten sopimusten sitoumukset.
– Palvelussuhteen ehdoista pitää kuitenkin sopia. Me edellytämme, että tehtävät ovat vapaaehtoisia ja että palvelussuhteen ehdoista sovitaan. Kaikki sotilaita edustavat ammattiliitot ovat tästä samaa mieltä.
Palvelussuhteen ehdoista on puolustusministeriön ja ammattiliittojen kesken jo alustava yhteisymmärrys, mutta sen kohtalo riippuu lakiesityksestä. Työntekijäpuolella katsotaan, että vapaaehtoisuuden pitää säilyä vanhalle henkilöstölle. Ministeriö haluaa, että henkilöstöä voidaan määrätä sotatoimialueelle.