Tutkimus
Kyselytutkimuksen otokseen poimittiin Tilastokeskuksen tietokannasta 18–79-vuotiaiden Suomessa asuvien suomenkielisten henkilöiden joukosta 6 000 henkilöä.
Aineistokeruun toteutti Tilastokeskus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimeksiannosta. Aineisto kerättiin marras-joulukuussa 2015. Kyselyn vastausosuus oli 44 %.
Vaikeinta hoitoon pääsy oli masennusoireista kärsivillä ja pitkäaikaissairailla.
Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) julkistama raportti terveys- ja sosiaalipalveluja käyttäneiden asiakkaiden kokemuksista ei voisi osua paremmin aikaansa. Eduskunta käsittelee parhaillaan sote-uudistusta. THL:n raportissa on kysytty asiakkaiden kokemuksia sote-järjestelmän toimivuudesta.
Hieman alle puolet vastanneista sai sujuvasti yhteyden hoitopaikkaansa ja pääsi hoitoon ja tutkimuksiin riittävän nopeasti. Vaikeinta hoitoon pääsy oli masennusoireista kärsivillä ja pitkäaikaissairailla.
Myös taloudellisissa vaikeuksissa olevat kokivat muita useammin vaikeuksia hoitoon pääsyssä. Heikoimmin koulutetut kokivat taloudellisia esteitä korkeasti koulutettuja useammin. Myös alueelliset erot olivat suuria: kaupungeissa hoitoon pääsy oli helpompaa kuin taajamissa ja maaseudulla.
Yleisimmin ongelmat palveluun pääsyssä liittyivätkin integraatioon, eli eri palvelujen yhteensovittamiseen ja sujuvuuteen. Joka toinen THL:n kyselyyn vastanneista oli joutunut selvittelemään tilannettaan useaan kertaan. Paljon avopalveluja käyttävillä oli kielteisimmät kokemukset palveluista.
Asiakasmaksut kurittavat etenkin masentuneita
Korkeat asiakasmaksut ja oma taloudellinen tilanne haittasivat hoitoon pääsyä terveydenhuollossa joka neljännellä potilaalla. Yllättäen sosiaalipalveluissa asiakasmaksut eivät ole näin merkittävässä roolissa, vaikka sosiaalipalvelujen käyttäjät ovat suurimmaksi osaksi pienituloisia.
Osaksi tätä tulosta selittää se, että yksityisten terveyspalvelujen käyttäjät kokivat asiakasmaksujen haittaavan hoidon saantia. Toisaalta hoitoon pääsyn kynnys yksityisiin palveluihin oli terveyskeskuksia matalampi.
Terveydenhuollon potilaista etenkin masennuksesta kärsiville, pitkäaikaissairaille ja monia palveluja tarvitseville oma talous oli este hoidon saannille. Masennusoireista kärsivillä talous muita huomattavasti suurempi este. Myöskään hoitoketjut eivät toimi heidän kohdallaan kuten pitäisi.
Kaiken kaikkiaan taloudellisissa vaikeuksissa olevat raportoivat muita enemmän sekä integraatioon, saatavuuteen että taloudellisiin tekijöihin liittyviä esteitä.
Potilaan kuulemisessa parantamisen varaa
Asiakaslähtöisyys on terveydenhuollossa ykkösasioita. Kaikki väestöryhmät eivät koe saavansa kunnioittavaa kohtelua. Yllättäen eläkeläiset ja muut työelämän ulkopuolella olevat arvioivat kunnioittavan kohtelun toteutuneen paremmin kuin työssäkäyvät.
Myös kohtelukokemuksissa näkyi sosioekonominen tausta: taloudellisia vaikeuksia kokeneilla oli muita kielteisempi näkemys kohtelusta ja he olivat päässeet harvemmin osallistumaan hoitoonsa.
Hoitoon osallistumiskokemukset olivat heikoimpia terveyskeskuksissa. Sen sijaan sairaaloiden poliklinikoilla kuultiin potilaita. Sairaalassa taas odotetaan kunnioittavamaa kohtelua. Sairaalat saivat moitteita potilaiden kohtelusta.
Integraatiossa paljon parannettavaa
Sote-uudistuksen yhteydessä yksi keskeisimmistä tavoitteista on ollut palvelujen integraation parantaminen. Tässä näyttää olevan parantamisen varaa myös THL:n selvityksen mukaan.
Sairaaloissa hoidettavat ovat kokeneet muita useammin integraatioon liittyvien esteiden haitanneen palvelujen saantia. Naiset kertoivat miehiä useammin hoitoketjujen pettämisestä.
Myöskään pitkäaikaissairaiden ja masennusoireista kärsivien hoitoketjut olivat muita useammin pielessä. Ylipäänsä paljon lääkäri- ja hoitopalveluja käyttäneet koikivat integraation ongelmallisena.
Terveyspalvelujen käyttäneiden kokemukset terveyspalveluista olivat myönteisempiä kuin sosiaalipalveluja käyttäneiden kokemukset sosiaalipalveluista. Tästä poikkeuksen tekivät vain asiakasmaksut, jotka olivat pienemmässä roolissa sosiaalipalveluissa.
Tutkimus
Kyselytutkimuksen otokseen poimittiin Tilastokeskuksen tietokannasta 18–79-vuotiaiden Suomessa asuvien suomenkielisten henkilöiden joukosta 6 000 henkilöä.
Aineistokeruun toteutti Tilastokeskus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimeksiannosta. Aineisto kerättiin marras-joulukuussa 2015. Kyselyn vastausosuus oli 44 %.
Vaikeinta hoitoon pääsy oli masennusoireista kärsivillä ja pitkäaikaissairailla.